Gluténmentes zsemlék avokádós és céklás feltéttel

dm Kft.
2025. 07. 28.

Elkészítési idő: 40 perc
Előkészítési idő: 15 perc
•
Főzési/sütési idő: 25 perc
430 kcal/adag
Vegetáriánus
•
Reggeli
•
Gyors & egyszerű
•
Gluténmentes
•
Kenyér & péksütemény
•
magyar
•
mediterrán
Hozzávalók
Adag: 12 Adag (12 zsemle)
A zsemlékhez:
320 g dmBio mandulaliszt, gluténmentes
180 g dmBio zabliszt, gluténmentes
1 ek dmBio finomítatlan bio nádcukor
1,5 tk dmBio zöldfűszersó
1 csomag dmBio sütőélesztő
130 ml dmBio növényi ital, szójaital, natúr
200 ml víz
2 ek dmBio extraszűz olívaolaj
Az első feltéthez:
1 avokádó
2 ek dmBio citromlé
1 tk dmBio zöldfűszersó
4 ek dmBio krémes kenyérfeltét padlizsánnal
A második feltéthez:
4 ek dmBio krémes kenyérfeltét céklával és tormával
1 újhagyma
1 ek dmBio kesudió
Elkészítés
Zsemlék:
A tészta elkészítése
A zsemléhez szükséges hozzávalókat tegye egy tálba, és azokat keverje össze. Ezt követően kb. 10 perc alatt gyúrjon belőle egy rugalmas tésztát. Utóbbi mindenképp váljon el a tál szélétől. Ezután takarja le a tálat egy nedves konyharuhával, és a tésztát kb. 1 órát hagyja pihenni egy meleg helyen.
A zsemlék formázása
A sütőt melegítse elő 200 fokra (alsó-felső sütés). A tésztát vegye ki a tálból, majd tegye egy kilisztezett munkalapra. A tenyerével óvatosan ütögesse téglalap formájúra. A tészta tetejét enyhén lisztezze be. Ezt követően béleljen ki két tepsit sütőpapírral. A tésztából pedig formázzon 12 nagyobb golyót.
Sütés
A vegán zsemléket helyezze a sütőpapírra némi távolságot tartva, majd hagyja azokat kb. 5 percig pihenni. Ezután az előmelegített sütőben 20–25 perc alatt süsse aranybarnára. Várja meg, hogy kihűljenek.
Első feltét:
Az avokádó feldarabolása
Vágja félbe az avokádót, távolítsa el a magot, szedje ki a húsát és vágja hasábokra. Csepegtessen rájuk némi citromlevet és sózza meg őket.
A zsemlék elkészítése
A zsemléket vágja félbe, és az alsó felüket kenje be a padlizsánkrémes kenyérfeltéttel. Tegye rá az avokádóhasábokat, majd helyezze rá a zsemle tetejét.
Második feltét:
A hozzávalók előkészítése
Mossa meg az újhagymát, és szeletelje fel. A kesudiókat aprítsa fel.
A zsemlék elkészítése
A maradék zsemléket szintén vágja félbe, és az alsó feleket kenje meg a céklás-tormás kenyérfeltéttel. Ezután tegye rá az újhagymakarikákat, a kesudiókat, végezetül helyezze rá a zsemle tetejét.