Vegán desszert karácsonyra: Almás pite
Vegán, gluténmentes és cukorban szegény: ezt az almás pitét minden sütirajongó imádni fogja, amit enyhén édeskés ízének, továbbá savanykás és diós aromájának köszönhet. Ez a pite a tökéletes zárása az ünnepi menünek.
Hozzávalók
A tésztához:
- 50 g dmBio mandula
- 30 g dmBio kókuszliszt
- 120 g dmBio teljes kiőrlésű hajdinaliszt
- 1 ek kókuszvirágcukor
- 70 g dmBio kókuszzsír
- 1 csipet só
A töltelékhez:
- kb. 500 g alma
- fél citrom leve
- 1 tk dmBio Bourbon vaníliás cukor
- kb. 4 ek dmBio juharszirup
- 2 ek dmBio aszalt tőzegáfonya
- 2-3 ek dmBio dió
Elkészítés
Az 50 g mandulából készítsünk finomra őrölt lisztet. Ezt keverjük össze a kókusz- és hajdinaliszttel, a kókuszzsírral, a kókuszvirágcukorral és a sóval, majd gyúrjunk belőle tésztát. Utóbbi állaga legyen sima, de egy picit omlós is. Ezt követően tegyük 1 órára a hűtőbe.
Eközben hámozzuk meg az almákat, felezzük meg azokat, szedjük ki a magházukat, majd nyolcadoljuk. Az almaszeleteket keverjük össze a citromlével, a vaníliás cukorral és 2 evőkanál juharsziruppal.
A sütőt légkeverésen melegítsük elő 180 fokra. A tésztát vegyük ki a hűtőből, és várjuk meg míg ismét szobahőmérsékletű lesz. Ezután az ujjainkkal nyomkodjuk bele a korábban kivajazott formába.
Az almaszeleteket köralakban helyezzük el a tésztán, majd csepegtessünk rájuk némi citromlevet. A tőzegáfonyát és diót egyenletesen szórjuk rá, és kb. 30 percre tegyük be az előmelegített sütőbe. Kb. 20 perccel később öntsük rá a maradék juharszirupot és süssük készre. A pite felszeletelése előtt várjunk kb. 15 percet, hogy valamelyest kihűljön.
Elkészítési idő: 25 perc
Tálalásra kész: 60 perc alatt
A lista vége