FőnavigációKategória navigációFőtartalom

Vegán desszert karácsonyra: Almás pite

Vegán, gluténmentes és cukorban szegény: ezt az almás pitét minden sütirajongó imádni fogja, amit enyhén édeskés ízének, továbbá savanykás és diós aromájának köszönhet. Ez a pite a tökéletes zárása az ünnepi menünek.

Vegán desszert karácsonyra

Hozzávalók

A tésztához:

  • 50 g dmBio mandula
  • 30 g dmBio kókuszliszt
  • 120 g dmBio teljes kiőrlésű hajdinaliszt
  • 1 ek kókuszvirágcukor
  • 70 g dmBio kókuszzsír
  • 1 csipet só

A töltelékhez:

  • kb. 500 g alma
  • fél citrom leve
  • 1 tk dmBio Bourbon vaníliás cukor
  • kb. 4 ek dmBio juharszirup
  • 2 ek dmBio aszalt tőzegáfonya
  • 2-3 ek dmBio dió

Elkészítés

Az 50 g mandulából készítsünk finomra őrölt lisztet. Ezt keverjük össze a kókusz- és hajdinaliszttel, a kókuszzsírral, a kókuszvirágcukorral és a sóval, majd gyúrjunk belőle tésztát. Utóbbi állaga legyen sima, de egy picit omlós is. Ezt követően tegyük 1 órára a hűtőbe.

Eközben hámozzuk meg az almákat, felezzük meg azokat, szedjük ki a magházukat, majd nyolcadoljuk. Az almaszeleteket keverjük össze a citromlével, a vaníliás cukorral és 2 evőkanál juharsziruppal.

A sütőt légkeverésen melegítsük elő 180 fokra. A tésztát vegyük ki a hűtőből, és várjuk meg míg ismét szobahőmérsékletű lesz. Ezután az ujjainkkal nyomkodjuk bele a korábban kivajazott formába.

Az almaszeleteket köralakban helyezzük el a tésztán, majd csepegtessünk rájuk némi citromlevet. A tőzegáfonyát és diót egyenletesen szórjuk rá, és kb. 30 percre tegyük be az előmelegített sütőbe. Kb. 20 perccel később öntsük rá a maradék juharszirupot és süssük készre. A pite felszeletelése előtt várjunk kb. 15 percet, hogy valamelyest kihűljön.

Elkészítési idő: 25 perc

Tálalásra kész: 60 perc alatt

A lista vége