
Fahéjas sütőtök-kenyér
Ízlelje meg az őszt a fahéjas sütőtök-kenyér formájában! Íme egy igazi őszi hangulatú fűszeres, ám édes sütemény.
Már javában zajlik az őszi idényzöldségek és gyümölcsök szezonja: többek között alma, bab, cukkíni, pasztinák, szőlő, brokkoli – megannyi finomságot tartogat nekünk ez az időszak. Ez alkalommal egy igazi klasszikust választottunk a receptünk főszereplőjének, amely dekorációs értéke mellett az egyik legízletesebb őszi alapanyagunk: a sütőtök.
Az ősz az otthoni feltöltődés ideje. Előkerülnek az otthoni kuckózás kellékei, mint például a meleg takarók, vastagabb pulóverek, kakaós bögrék. Mi más dobhatná fel a borongós napokat, mint egy falat ízletes sütemény?
Hozzávalók
A tésztához:
- 500 g liszt
- 7 g szárított élesztő
- 125 ml zabital
- 125 g cukor
- 110 g vaj
- 1 tojás
- 1 tojássárgája
- 180 g tökpüré (1 hokkaido tök)
- 1 tk só
- 1 csomag vaníliáscukor
A töltelékhez:
- 80 g szobahőmérsékletű vaj
- 3 tk fahéj
- 60 g cukor
Ezen kívül szükség lesz egy lehetőleg kerek, csatos sütőformára. Ha nem tapadásmentes edénye van, akkor mindenképp tegyen bele sütőpapírt vagy vajazza ki a formát.
Előkészületek
A sütőtökpüréhez melegítse elő a sütőt 190° C-ra. Mossa meg a tököt, magozza ki és vágja fel nagyobb darabokra. Egy tepsibe tegyen sütőpapírt, majd süsse a zöldséget 40-50 percig – a puhaságát szúrópróbával ellenőrizze, majd, ha elkészült, hagyja kihűlni. (A süteményhez nincs szükség az egész tökre, így a maradékot lefagyaszthatja vagy felhasználhatja más receptekhez.)
A tésztához tegye az összetevőket egy fazékba: a zabitalt, a cukrot, a vajat, sót, cukrot, valamint a tojásokat és a sütőtököt. Lassan hevítse fel, míg a vaj fel nem olvad. Óvatosan kevergesse és ügyeljen, hogy ne égjen le!
A tésztához dolgozza össze az alapanyagokat: öntse a lisztet és a száraz élesztőt egy nagyobb keverőtálba, majd adja hozzá a már kihűlt folyékony keveréket. Töltse a masszát robotgépbe és hagyja, amíg a gép össze nem dolgozza a tésztát. Egy lisztezett deszkán formázzon gömböt a tésztából, majd tiszta ruhával lefedve hagyja meleg helyen duplájára kelni.
Sütés előtt
Melegítse elő a sütőt 170° C-ra. Amikor megkelt a tészta, tegye egy lisztezett deszkára és nyújtsa ki kb. 1 cm vastagságú téglalap alakra (kb. 40x35 cm). Olvassza meg a vajat és kenje meg vele a tésztát, ezután szórja meg a cukorral, valamint fahéjjal. Vágja fel a tésztát 16 egyenlő téglalapra. Az így létrejött lapokat helyezze egymásra úgy hosszában, hogy a rétegek kissé fedjék egymást, majd óvatosan tekerje fel – a végeredménynek egy nagy fej rózsára kell hasonlítania. Helyezze a kivajazott formába és fedje le konyharuhával (hagyja kelni még 15 percig). A süteménynek kb. 40-50 perc sütési időre van szüksége. Fedeles tárolóban tartva kb. 3 napig fogyasztható!
Tipp: ha nagyon megbarnulna a sütemény teteje, akkor 15-20 perc elteltével fedje le alufóliával.
Kedvenceink
A lista vége