Így szabadulhat meg a kellemetlen szagoktól
Itt valami bűzlik! Bizony, ez természetesen megesik. A romlott, de a friss, intenzív és gyakran kellemetlen bukéjú élelmiszerek is szagokkal árasztják el a hűtőszekrényt. Eláruljuk Önnek, hogyan szabadíthatja meg hűtőszekrényét a kellemetlen szagoktól.

dm Kft.
Olvasási idő 6 perc
•
2024. 04. 22.

Amikor a sajtnak jobb az íze, mint az illata…
Mindenki jól ismeri a problémát, amikor a gyümölcs egyszer csak hagymaillatú lesz, a hűtőszekrényben lévő sajtnak már volt kellemesebb szaga is, a kolbász pedig nagyvonalúan osztja meg bukéját ehető szomszédaival. Ha van még egy nyitott tonhalkonzerv vagy egy fóliába csomagolt márványsajtdarab is a hűtőszekrényben, a szag szinte már elviselhetetlen.
A hűtőszekrényben keletkező szagokat gyakran nem lehet teljes mértékben elkerülni, mivel bárhol kialakulhatnak, ahol élelmiszereket tárolnak. De a jó tanács nem kerül semmibe: a kellemetlen szagokat a hűtőszekrényben egyszerű – és mindenekelőtt fenntartható – tippekkel és házi szerekkel kordában lehet tartani és szükség esetén el lehet távolítani.
A legfontosabb szempont: az alapos tisztítás
A hűtőszekrény rendszeres tisztítása elengedhetetlen. Amennyiben nem fordít erre kellő figyelmet, nemcsak az élelmiszerek romlanak meg, hanem az étvágya is elmegy. A kellemetlen szagok megelőzésére a legjobb, ha havonta egyszer teljesen kiüríti a hűtőszekrényt, és kiválogatja a régi élelmiszereket. Semminek sincs kellemetlenebb szaga, mint egy régi sajtnak vagy kolbásznak, melyeket a hűtőszekrény hátuljában felejtettek és lassan megromlottak.
A kiürítés azonban önmagában nem elegendő a kellemetlen szagok eltávolításához a hűtőszekrényből. Még akkor is, ha a bűnösök a szemeteskukában landolnak, a szag továbbra is megmarad többek között a gumitömítésekben. Az élelmiszer-maradékok és a sok szennyeződés – vagy akár a penész is – az egekig bűzlik, és akár az egészségre is ártalmasak lehetnek. Ezért miután kiürítette a hűtőszekrényt, különösen alaposan tisztítsa meg langyos vízzel és néhány fújásnyi ecettel. Fontos: Igyekezzen elkerülni a kémiai tisztítószereket, mivel ha nem távolítja el maradéktalanul őket, azok az élelmiszerekre kerülhetnek.
Ezenkívül az ecet antibakteriális hatással is rendelkezik és megakadályozza a penészképződést.
Tisztítás után alaposan szárítsa ki a hűtőszekrényt és az egyes elemeket. Mielőtt visszakerülnének az élelmiszerek, érdemes a hűtőszekrényt még fél órán át nyitva tartani. Így az ecet illata is elillan.
Ezenkívül a fagyasztót is érdemes rendszeresen kipakolni, leolvasztani és alaposan kitakarítani, hogy megelőzze a kellemetlen szagok kialakulását – szükség esetén pedig szabaduljon meg a lejárt daraboktól.
Tartsa az élelmiszereket légmentesen lezárva
A kellemetlen szagok kialakulásának megelőzése érdekében érdemes a friss élelmiszereket légmentesen záródó edényekbe tenni. Így nemcsak a kolbász, a sajt és a hús frissessége őrizhető meg, hanem a szagok is bezárva maradnak.
Fenntartható tippünk: Zárható tárolódobozait vigye magával a szupermarketbe és a sajtot vagy a kolbászt azonnal tegye ezekbe. Így rengeteg csomagolást takaríthat meg és az élelmiszereket azonnal beteheti a hűtőszekrénybe.
Így előzheti meg a kellemetlen szagok kialakulását a hűtőszekrényben
A megfelelő elhelyezés: Az élelmiszerek megfelelő elhelyezése is hozzájárul hűtőszekrénye higiénikus tisztaságához. Röviden: a romlandó élelmiszerek – mint a hús, a hal és a kolbász – kerüljenek a legalsó polcra. A tejtermékeket (a sajtot is beleértve) tegye a középső polcra. A tojás és a vaj kerüljön a legfelső polcra vagy az ajtóba (őket nem kell annyira hűteni), a zöldség és a gyümölcs pedig a zöldségtárolóba: itt feltétlenül kerülni kell a műanyag csomagolást és ügyelni kell arra is, hogy mely fajták kerülhetnek egyáltalán a hűtőszekrénybe, és melyeket kell másképp tárolni.
- Friss élelmiszerek a dobozokban: Mint ahogyan már említettük, a friss élelmiszereket – mint a húst, a kolbászt vagy a sajtot – jól zárható tárolóedényekben célszerű tárolni a hűtőszekrényben. Ellenkező esetben előfordulhat, hogy a hús vagy a hal leve kifolyik.
- Csomagolja be a maradékokat: A megmaradt főtt ételt ne hagyja a főzőedényben, tegye inkább légmentesen záródó dobozokban a hűtőbe.
- Távolítsa el a csomagolást: A papírcsomagolás erősen magába szívja az élelmiszerek szagát a hűtőszekrényben, ezért érdemes rögtön kidobni őket. A zöldségek műanyag csomagolását feltétlenül távolítsa el, mert befülledhetnek, s így gyorsabban megpenészedhetnek.
- Szárítsa meg az élelmiszereket: Mielőtt bepakolná szerzeményeit a hűtőszekrénybe, szárítsa meg őket, mivel például a nedves zöldségeken könnyebben szaporodnak el a kórokozók és hamarabb megpenészedhetnek.
- Dobja ki a romlott élelmiszereket: Amint romlott élelmiszert talál, azonnal dobja ki, hogy a szag és az esetleges penész ne terjedhessen el.
Így távolíthatja el a kellemetlen szagokat a hűtőszekrényből házi szerekkel
Sütőpor vagy szódabikarbóna: Fogjon egy lapos edényt, tegyen bele néhány evőkanál sütőport vagy szódabikarbónát, majd helyezze el a hűtőszekrényben, hogy megkösse a kellemetlen szagokat, így semlegesítheti és eltávolíthatja őket. Hagyja az edényt legalább 24 órán át a hűtőszekrényben. A sütőpor és a szódabikarbóna előnye, hogy semleges illatú. Ideális tehát, ha szeretné elkerülni a természetes szagokat.
- Kávé: Néhány evőkanál őrölt kávé is kiválóan alkalmas a szagok eltávolítására a hűtőszekrényből. Ezenkívül csodálatos illatot áraszt.
- Citrom: Amennyiben inkább a citrusos illatokat kedveli, akkor tehet a hűtőszekrénybe citromlevet, citromkarikákat vagy egy darab citromhéjat a kellemetlen szagok eltávolításához, valamint a frissesség biztosításához. A citromot, ill. a citromlevet érdemes kb. három nap után kicserélni.
- Alma vagy burgonya: A kellemetlen szagok megkötésére betehet a hűtőbe egy fél almát vagy egy nyers, felvágott burgonyát. De vigyázat: ha túl sokáig hagyja az almát vagy a burgonyát a hűtőszekrényben, megromolhatnak és kellemetlen szagot áraszthatnak.
- Hűtődezodorok és spray-k: Számtalan fertőtlenítő és szagsemlegesítő spray kapható az üzletekben a kellemetlen szagok eltávolítására a hűtőszekrényből. Ezek használatát azonban érdemes elkerülni.