Tejtermékek és növényi készítmények
Tejek és tejalternatívák - főzéshez és sütéshez is
A tartós tej mellett a dm Online Shopban növényi italokat és desszerteket is kínálunk, amelyek például rizsből, szójából, zabpehelyből vagy mandulából készülnek. Akár vegán étrendet követ, akár laktózérzékenység miatt keres alternatívákat, vagy egyszerűen csak kedveli a kókusz- vagy zabitalt, biztosan megtalálja a megfelelő terméket, amely nemcsak kávéba vagy teába használható, hanem főzéshez és sütéshez is kiváló. A barista növényi italok pedig alkalmasak szép kávéhab-kreációk elkészítéséhez.
A növényi italok előnyei
Fontos megjegyezni: az EU szabályozása szerint a növényi tejalternatívákat – a kókusztej kivételével – nem lehet tejként forgalmazni, ezért általában italként hivatkoznak rájuk. A legismertebb növényi italok a következők:
- Mandulaital
- Zabital
- Szójaital
- Rizsital
- Borsóital
- Kókusztej
A növényi alapú italok különösen fontos alternatívát jelentenek allergiások vagy ételintoleranciával élők számára.
A rizsital a legkevésbé allergén a fentiek közül.
A szójaital előállítása során lényegesen kevesebb vizet használnak fel, mint a tehéntej gyártásakor, és akár ötször kevesebb szén-dioxid keletkezik.
A tehéntejhez hasonlóan a növényi alternatívák is értékes fehérjéket és kalciumot tartalmaznak. A dmBio növényi italok alapanyagai kizárólag biogazdálkodásból származnak.
A tej alternatívái elsősorban ízükben különböznek egymástól. Például a szójaitalok kevésbé édesek, míg a mandulaitalokat enyhén édes, lágy íz jellemzi. Ezeket nemcsak önmagukban fogyaszthatja, hanem főzéshez és sütéshez is használhatja. Az édesebb ízű termékek különösen alkalmasak desszertekhez.
Hogyan készülnek a termékek?
A szója- és a gabonaalapú italok alapját a szárított magvak képezik. Ezeket vízbe áztatják, megfőzik, majd pépesítik. A gabonaalapú italok esetében a keletkezett folyadékot ezután leszűrik.
A mandulaital és más dióalapú tejhelyettesítők esetében a zsírtartalom valamivel magasabb, mint a gabonaalapú italoknál, ezért általában – a szója- és gabonalapú italokkal ellentétben - nem adnak hozzá olajat ízfokozóként. Így például a mandulatej alig tartalmaz adalékanyagokat. A mandulából és diófélékből készült italok esetében a magvakat aprítják, majd megfőzik, pépesítik, és szükség esetén leszűrik.
Kóstolja meg a zabitalt, mandulaitalt, kókusztejet kávéhoz, főzéshez vagy sütéshez. Válogasson a további növényi alapú alapanyagok, vegán élelmiszerek között és rendelje meg egyszerűen online a dm-től!