Zabcrumble, avagy készítsünk angol morzsasütit!
Az egészségesebb verzióban a lisztet zabra cseréljük, így még ropogósabb is lesz a végeredmény! Maga a crumble egy szuperkönnyen elkészíthető desszert, amelyhez szinte bármilyen friss, idénygyümölcsöt választhatunk.

Ősszel a különféle almák, a füge, a birs, de még a körte is remekül passzol ehhez a süteményhez. A recepthez nincs szükség mérlegre, az alapanyagokat tetszés szerint keverhetjük össze - az egyedi variációknak csak a képzelet szab határt.
Hozzávalók (vegán verzióhoz):
- friss gyümölcs és almavelő
- fűszerek
- agavé szirup vagy méz
- citromlé
- zabpehely
- növényi tej
- kókuszolaj
- extra feltétek
Elkészítés
A friss gyümölcsöt megpucoljuk és kb.2x2 cm-es kockákra vágjuk. Tegyük őket egy serpenyőbe, locsoljuk meg pár kanál citromlével, rácsorgatjuk a szirupot és hozzáadjuk a fűszereket (ez lehet fahéj és csillagánizs is). Közepes lángon kevergessük pár percig, hogy picit összeessen az alma, majd öntsük egy hőálló edénybe és kanalazzunk rá az almavelőt.
Egy tálban keverjük össze a kókuszzsírt, a diót, valamint a zabot – ennél a pontnál adhatunk hozzá akár kókuszchipset, diót, kakaót vagy csokidarabokat is. Öntsünk hozzá kb. 40 ml növényi tejet, míg a morzsa teteje éppen csak összeáll. Tegyük a gyümölcs tetejére és nyomkodjuk le a morzsát, majd helyezzük a 180 fokra előmelegített sütőbe, és fél óra alatt aranybarnára sütjük.