Süssünk valami finomat!
Pikáns muffinok, kekszek és zöldséges sütemények
Ínyencfalatok a sütőből: Mit szólna valami pikánshoz az édes helyett? Mivel nem mindenki édesszájú, a pikáns muffinok, zöldséges sütemények és társaik tökéletes alternatívát jelentenek a klasszikus desszertek helyett a villásreggelihez vagy a következő bulira.
Népszerű desszertek az édes kekszek, gyümölcstorták és csokis muffinok. De pikáns változatban is ínycsiklandóak. Ezenkívül – az édes süteményekkel ellentétben – ideális útitársak minden időjárási körülmény között. Maradt zöldség a hűtőben? A feldarabolt zöldség gyorsan és könnyedén felhasználható akár a muffin tésztájában vagy quiche-ben.

Alapösszetevők a finomságok sütéséhez
A következő alapösszetevők a sokoldalú receptötletek alapját képezik:
- liszt
- tojás
- olaj
- sütőpor
A növényi alapú változatban helyettesíthető a tojás chia- vagy lenmaggal (vízzel keverve) vagy kész tojáspótló keveréket is használhat. A só, a bors és a fűszernövények (frissen vagy szárítva) minden ételnek finom ízt kölcsönöznek és jó, ha mindig van belőlük otthon. Egyébként: az Ön által választott sajt további ízhordozó, amely gondoskodik az ételek zamatosságáról és igazán omlóssá teszi az ételeket.
Muffinok másképp
A szemünkkel is eszünk: a színes zöldséges muffinok szemet gyönyörködtetőek, és nem igényelnek különleges összetevőket. Teljesen szabadon választhatja ki a legfontosabb hozzávalókat, attól függően, hogy mihez lenne kedve és mit kell felhasználni.
Hozzávalók:
- zöldségek ízlés szerint, cukkini vagy sárgarépa
- 2 M-es méretű tojás,
- 30 g dmBio hidegen sajtolt napraforgóolaj
- 150 g dmBio gluténmentes zabliszt
- 1 tk dmBio sütőpor borkővel
- Profissimo muffinformák
Elkészítés:
- Először reszelje le a zöldséget egy reszelővel vagy aprítógépben darabolja fel.
- Válassza szét a tojásokat és verje kemény habbá a tojásfehérjét. Tipp: a vegán változat esetében az aquafaba* és a chiamag kötőanyagként kiválóan helyettesíti a tojásfehérjét.
- Keverje el a tojássárgáját az olajjal.
- Egy másik tálban keverje össze a zablisztet a sütőporral és a kenyérfűszerrel. Tipp: a zabliszt helyett búzalisztet is használhat.
- Most keverje össze a felaprított zöldségeket és a tojássárgáját a zablisztes keverékkel. Ezután adja hozzá a tojáshabot, majd ossza el a formákban a masszát.
- Süsse a pikáns muffinokat kb. 20 percig nagyjából 200 fokon.
(*) kissé sűrű főzővíz csicseriborsóból vagy babból
Zöldséges sütemény à la française
A francia quiche-hez a klasszikus omlóstészta-alapot ropogósra sütik, nem puhára, mint az édes sütemények esetében. Az omlós tésztához szükség lesz lisztre, egy tojásra, vajra és sóra. A tésztát elkészítés után nyomkodja egy quiche- vagy egy tortaformába. Ezután ízlés szerint tegyen a tetejére apróra vágott zöldségeket. Keverje el a tojást tejföllel, fűszerezze meg alaposan, majd öntse a tésztára és a zöldségre. Tetszés szerint adhat még hozzá reszelt sajtot vagy zabpelyhet. Most tegye a zöldséges süteményt a sütőbe és süsse kb. 200 fokon nagyjából 45 percig, amíg aranybarna nem lesz.
Tartalmas energiabombák
Mit szólna az egészséges és ropogós superfood kekszekhez? Magvakból, gabonákból, valamint chiamagból, apróra vágott diófélékből és szezámmagból pillanatok alatt ropogós kekszeket lehet készíteni. A gojibogyók az élénk színről és a vitaminokról gondoskodnak. Egy kevés sóval, egy tojással, esetleg mézzel vagy juharsziruppal elkeverve sűrű massza jön létre, amelyből egy kanállal vagy kézzel formázzon kekszeket, majd helyezze őket a tepsire. A gabonafélék, magvak és diófélék magas arányának köszönhetően a kekszek hosszú ideig a jóllakottság érzését nyújtják. Az édes péksüteményekkel ellentétben a superfood kekszek desszertként energiát biztosítanak, a fáradtság érzése helyett.