
Mézeskalács újragondolva
A mézeskalács íze és illata egyet jelent a Karácsonnyal, az otthon melegével. Ugyanakkor a megszokott formában már unalmas lehet.. Mutatunk egy kiváló lehetőséget, melyben a jól ismert íz egy új formával egyesül! Készítsük el együtt az újragondolt mézeskalácsot! (Az inspirációt a https://szotyimuvek.blog.hu/ adta nekünk).
Hozzávalók a piskótához:
- 35 dkg dmBio finombúzaliszt
- 20 dkg dmBio finomítatlan nádcukor
- 3 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
- 1 evőkanál dmBio sütőpor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- Csipet só
- 3 tojás
- 2 evőkanál dmBio akácméz
- 20 dkg vaj
- 2 dl tej
- 1 rúd vanília magja (kiválóan helyettesíthető dmBio őrölt Bourbon vaníliával)
- 1-2 tk dmBio Reszelt bio narancshéj
Külön tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat: liszt, sütőpor, szódabikarbóna, só, mézes fűszerkeverék.
A vajat felolvasztjuk picit a mikróban, majd robotgépben krémesre keverjük a cukorral. Folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a tojásokat, majd a tejet, mézet, vaníliát és a narancsot. Ehhez az alaphoz keverjük hozzá a száraz keveréket, a végeredmény egy szép, egységes, sűrű massza.
Ezt egy kb 20 cm-es tortaformába öntjük, és 185 fokon légkeverésen középső rácsra téve sütjük. Legalább 1 óra kell, hogy megsüljön. Tűpróbával ellenőrizzük.
A kihűlt piskóta puklis tetejét levágjuk, ez lesz a tortánk alja. A megsült tortát 3 részre vágjuk, madj visszahelyezzük a legalsó részt a tortaformába (hasznos, ha jó magas a tortaformánk pereme).
Hozzávalók a krémhez:
- Másfél citrom leve
- 3 dl jól behűtött habtejszín
- 1 zselatin fix
- 2 tk dmBio Reszelt bio narancshéj
- 1 natúr vajkrém (200 gr)
- 1 citromos joghurt
- 15 dkg dmBio finomítatlan nádcukor
- 2 tk fahéj
Habverővel elkezdjük felverni a 3 dl jól behűtött habtejszínt. Amikor már nem túl folyós, hozzáadjuk a zselatin fixet, illetve a többi hozzávalót is. Ha már szép mintákat alkot bele a habverő, készen is vagyunk vele. Kenjük meg az alsó réteget a krémmel, majd helyezzük rá a középső réteget, erre kerül az újabb adag krém, és így tovább. Amint minden szint rákerült a tortánkra, kenjük meg a torta tetejét is krémmel. Szedjük le a tortaformát és a maradék krémmel vékonyan kenjük körbe a tortánkat.
Az elkészült tortát már csak díszíteni kell: jól mutat a maradék tészta összemorzsolva, bármilyen csokoládé, keksz, csokigolyó, dió, narancs, már csak a fantáziánk szabhat határt neki.