FőnavigációKategória navigációFőtartalom
Mézeskalács újragondolva dm.hu

Mézeskalács újragondolva

A mézeskalács íze és illata egyet jelent a Karácsonnyal, az otthon melegével. Ugyanakkor a megszokott formában már unalmas lehet.. Mutatunk egy kiváló lehetőséget, melyben a jól ismert íz egy új formával egyesül! Készítsük el együtt az újragondolt mézeskalácsot! (Az inspirációt a https://szotyimuvek.blog.hu/ adta nekünk).

Hozzávalók a piskótához:

  • 35 dkg dmBio finombúzaliszt
  • 20 dkg dmBio finomítatlan nádcukor
  • 3 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 1 evőkanál dmBio sütőpor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • Csipet só
  • 3 tojás
  • 2 evőkanál dmBio akácméz
  • 20 dkg vaj
  • 2 dl tej
  • 1 rúd vanília magja (kiválóan helyettesíthető dmBio őrölt Bourbon vaníliával)
  • 1-2 tk dmBio Reszelt bio narancshéj

Külön tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat: liszt, sütőpor, szódabikarbóna, só, mézes fűszerkeverék.
A vajat felolvasztjuk picit a mikróban, majd robotgépben krémesre keverjük a cukorral. Folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a tojásokat, majd a tejet, mézet, vaníliát és a narancsot. Ehhez az alaphoz keverjük hozzá a száraz keveréket, a végeredmény egy szép, egységes, sűrű massza.
Ezt egy kb 20 cm-es tortaformába öntjük, és 185 fokon légkeverésen középső rácsra téve sütjük. Legalább 1 óra kell, hogy megsüljön. Tűpróbával ellenőrizzük.
A kihűlt piskóta puklis tetejét levágjuk, ez lesz a tortánk alja. A megsült tortát 3 részre vágjuk, madj visszahelyezzük a legalsó részt a tortaformába (hasznos, ha jó magas a tortaformánk pereme).

  1. Mézeskalács újragondolva
  2. Mézeskalács újragondolva
  3. Mézeskalács újragondolva
  4. Mézeskalács újragondolva
  5. Mézeskalács újragondolva

Hozzávalók a krémhez: 

  • Másfél citrom leve
  • 3 dl jól behűtött habtejszín
  • 1 zselatin fix
  • 2 tk dmBio Reszelt bio narancshéj
  • 1 natúr vajkrém (200 gr)
  • 1 citromos joghurt
  • 15 dkg dmBio finomítatlan nádcukor
  • 2 tk fahéj

Habverővel elkezdjük felverni a 3 dl jól behűtött habtejszínt. Amikor már nem túl folyós, hozzáadjuk a zselatin fixet, illetve a többi hozzávalót is. Ha már szép mintákat alkot bele a habverő, készen is vagyunk vele. Kenjük meg az alsó réteget a krémmel, majd helyezzük rá a középső réteget, erre kerül az újabb adag krém, és így tovább. Amint minden szint rákerült a tortánkra, kenjük meg a torta tetejét is krémmel. Szedjük le a tortaformát és a maradék krémmel vékonyan kenjük körbe a tortánkat.

Az elkészült tortát már csak díszíteni kell: jól mutat a maradék tészta összemorzsolva, bármilyen csokoládé, keksz, csokigolyó, dió, narancs, már csak a fantáziánk szabhat határt neki.


Jó sütést, és jó étvágyat kívánunk hozzá :)