Tofu&húspótlók
Mondjon igent a húshelyettesítőkre és a tofura!
Aki vegetáriánus vagy vegán, annak sem kell manapság lemondania a húsokra jellemző ízekről. A húshelyettesítők, például a szeitánból, növényi fehérjéből és jackfruitból készült tofu lehetővé teszik a hasonló fogások elkészítését. A vegán alternatívák bizonyos szempontból le is körözhetik a jó öreg vetélytársukat. Magas növényi fehérjetartalommal rendelkeznek, értékes vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak. Természetüknél fogva alacsony a zsírtartalmuk, és alig vagy egyáltalán nem tartalmaznak koleszterint. Nem csoda, ha a tofu és társai nem csak a vegánok körében egyre népszerűbbek.
Próbálja ki a vegán ételek változatos sokféleségét, ! Link receptes vegán aloldalra.
Húsmentes grillélmény
Kevésbé tűnik vonzónak a grillezés, ha nem kerül hús a rácsokra? A dm húshelyettesítőivel nem kell lemondani a szteak-ről és a grillkolbászról sem. A húsmentes szejtán rudacskákkal és a szójából készült vegán szteakkel gyerekjáték lesz elkészíteni az ínycsiklandó grillételeket. A hagyományos húsételekhez hasonlóan itt is szükség lesz egy aromákban gazdag pácra, a vegán szteak saját ízlésünk szerint pácolható, érdemes 30 percen át a lében hagyni. Természetesen minél hosszabban hagyjuk benne, annál intenzívebb lesz az íze.
Tipp: a tofunak is nagyon jót tesz a pácolás.
A grillezések elmaradhatatlan kellékei a különféle szószok. Vegán mártogatósokat és szószokat könynedén készíthetünk magunknak, az elkészítéshez a dm-ben különféle pesztókat, katchupot, mustárt és persze fűszereket is kínálunk. A szószokat a legfinomabb húsalternatívákkal kombinálva a kerti parti sztárjai lehetnek ezek a vegán fogások!
Sokoldalú élelmiszerünk, a tofu
Az új ízeket keresők számár a tofu rendkívül sokoldalú alapanyag. Többféle változata is ismert, ráadásul a sütéshez is bátran választható alapanyag, amellyel különleges fogásokat varázsolhatunk az asztalra. Amellett, hogy teljesen koleszterinmentes, a tofu laktóz és gluténmentes, így tökéletes húshelyettesítő az arra érzékenyeknél. A következő fajtáit különböztetjük meg:
- Natúr tofu: Mivel ennek a tofunak semleges az íze, érdemes felhasználás előtt az ázsiaikonyhához hasonlóan bepácolni. Egyes ételekhez, például a miso-levesekhez, a natúr tofu különösen illik.
- Füstölt tofu: A füstölt tofu enyhén füstös ízű, ezért nem igazán kell pácolni. Serpenyőben, forró olajban kisütve könnyedén elkészíthető.
- Lágy tofu: A lágy tofu krémes állagú, a túróhoz hasonlítható. Semleges íze miatt sós és édes receptekhez egyaránt használható, sőt tojáshelyettesítőnek is alkalmas.
- Fűszeres tofu: Mivel a fűszerezett tofu gyógynövényeket, zöldfűszereket vagy más fűszerféléket is tartalmazhat, aromás jellege miatt sokféle recepthez felhasználhatjuk, és fel is dobhatjuk vele őket.
Miből készülnek a húshelyettesítők?
A húshelyettesítők kínálata egyre szélesebb. Mindenki megtalálja a kedvére való alternatívát, legyen szó tofuról, szejtánról, vagy egyéb húsra emlékeztető növényi fehérjéből álló készítményről. S hogy mit is tartalmaznak pontosan a vegán burgerpogácsák, vagdaltak és az egyéb hasonló alapanyagok?
- Szója: A szója kedvelt húshelyettesítő alapanyag. Sokféle termék készül ebből az alapanyagból, például a tofu és a tempeh.
- Búza: A szejtán búzahúsnak us nevezik, mivel búzafehérjéből készül.
- Hüvelyesek: Babfélék, borsófehérjék és a csillagfürt számos húspótlóban is megtalálható.
- Gyümölcsök: Állagának és ízének köszönhetően a jackfruit a legismertebb, kedvelt alapanyag a vegán konyhában.
- Zöldségek: A jackfruithoz hasonlóan egyes zöldségek, mint például a fehér retek vagy a zeller alkalmasak a hús pótlására.