Pazarlás helyett hasznosítsuk újra!
Három ötlettel szeretnénk segíteni abban, hogy az élelmiszerpazarlásra alternatív megoldásokkal tudjunk válaszolni.

dm Kft.
Olvasási idő 3 perc
•
2022. 07. 19.

Nem csak azért eszünk, hogy ne legyünk éhesek, a jóllétünkben is fontos szerepet játszik a táplálkozás. Nagyon sokba kerül az élelmiszer ahhoz, hogy a kukában landoljon, évente mégis 1,3 milliárd tonna végzi a szemétben – ez a világon megtermelt élelmiszer közel egyharmadát jelenti. Ez egyrészt lakossági élelmiszerpazarlást takar, másrészt az értéklánc mentén keletkezett pazarlást jelent. Az persze nem meglepetés senkinek, hogy a pazarlásnak különösen negatív hatása van a klímára. Minden élelmiszernek saját története van: a szántóföldtől a tányérunkig nagy utat tesz meg minden, az előállítás, szállítás és csomagolás miatt nagyon sok üvegházhatású gáz kerül a légkörbe.
Ha az egész folyamatra nincs is hatásunk, saját konyhájában mindenki megteheti a saját lépéseit, hogy hadat üzenjen az élelmiszerpazarlásnak.
Tipp 1: a pesto maradéktalanul boldoggá tesz
Mihez kezdjünk a sárgarépa zöldjével? A komposzt helyett próbáljuk ki a botmixert! Pűrésítsük fokhagymával, parmezánnal, mandulával vagy kesudióval, fűszerezzük sóval és egy kanál olívaolajjal, s máris ízletes pestot kapunk. Minél frissebb a zöld, annál kellemesebb eredményt kapunk. Nemcsak a sárgarépára, de zellerre és spenótra is emlékeztet az ízvilág. Fontos, hogy bio zöldségeket használjunk, ezzel elkerülhetjük a levelekben felhalmozódó vegyi anyagok káros hatásait. Ezzel kész is egy igazán gyorsan elkészíthető fogás, amely vitaminokban és kalciumban gazdag, miközben az élelmiszerpazarlásra is nemet mondhatunk a segítségével.
A lista vége
Tipp 2: Tovább eláll, mint gondolná
Mit tehetünk egyénenként az élelmiszerpazarlás ellen? Első lépésként átgondolhatjuk, hogy nem feltétlenül kell a hűtőnek és a spájznak mindig tele lenni élelmiszerrel. Figyeljünk arra, hogy a minőségmegőrzési idő nem feltétlenül esik egybe a lejárati dátummal, így ezt lehet rugalmasabban kezelni, gyakran a saját tapasztalatunkra is érdemes hagyatkozni, és ellenőrizni, hogy a termék fogyasztható-e a minőségmegőrzési idő lejárata után. Nagyon könnyen megromlanak a termékek, amelyeket felnyitottunk, de ilyenek a megkezdett gyümölcsök, zöldségek is. Fogyaszthatóságuk meghosszabbításához érdemes például szilikon frissen tartó fedeleket alkalmazni, ezeket mosogatógépben is lehet tisztítani. Ugyanígy kedveltek az üveg tárolók, vagy a többször használatos méhviasz kendők.
A lista vége
Tipp 3: komposztba vele!
A szerves hulladékok bomlása során üvegházhatású gázok (metán, szén-dioxid) szabadulnak fel. Ha az élelmiszerhulladék a kommunális szemétbe kerül, onnan egyenes út vezet a lerakókba, mivel a szerves hulladékot magas nedvességtartalma miatt nem lehet égetni. Az ENSZ adatai szerint az élelmiszerpazarlás felelős az összes ÜHG kibocsátás 10%-ért. Ne etessük a szemetesünket konyhai zöld hulladékkal, élelmiszer-hulladékkal, hanem próbáljuk ki a komposztálást. Ha városban, lakásban lakik valaki, akkor is vannak lehetőségek: keressünk a közelben egy közösségi komposztálót. Néhány közösségi kert, társasház szívesen fogadja “külsősök” zöld hulladékát is. Érdemes összegyűjteni 1-2 heti adagot és ezt leadni. Fontos, hogy mindig tájékozódjunk, hogy mi az, amit betehetünk a komposztba!
A lista vége