Klímabarát sütés: egyszerűen vegán
Aki vegán módon süt, annak le kell mondania a tejről, tejszínről és a tojásról is. Mégis mi kerül akkor a süteménybe? - tehetjük fel a kérdést.

dm Kft.
Olvasási idő 3 perc
•
2024. 12. 18.

Aki azt hiszi, hogy a vegán táplálkozással a legfinomabb édességekről, süteményekről tortákról, csokis muffinokról szükségszerűen le kell mondani, még biztosan nem talált rá az alternatív lehetőségekre. Pedig léteznek!
A tojás, a tejszín és a tejcsokoládé könnyedén helyettesíthető, és a végeredmény ugyanolyan ízletes, miközben CO2-kibocsátást is spórolunk. Nem csak a klímának teszünk persze jót, hanem saját magunknak is: miközben a vegán lehetőségekkel kísérletezünk, a kreativitásunkat is fejlesztjük.
Három tippet ajánlunk olvasóink figyelmébe, hogy kedvet csináljunk egy kis kiruccanáshoz a vegán édességek világába!
Tipp 1: tojás helyett almavelő
Szívesen készítene egy illatos, omlós kuglófot, de nincs otthon tojás? Vegán tippünket minden konyhatündérnek érdemes megismerni. Muffinoknál, tortáknál és más hasonló süteményeknél is mellőzhetjük a tojást. Helyettesítsük 60-70 g almavelővel, amely ugyanúgy jól összetartja az összetevőket! Az alma íze a sütés során szinte teljesen eltűnik. A csokis muffin és társai lédúsak és kellemes állagúak lesznek. Még ízletesebb, ha az alma bio: a dmBio almavelő 100 %-ban bio gazdálkodásból származik, és ezt tanúsító minősítéssel is rendelkezik.
A lista vége
Tipp 2: tejcsokoládé helyett keserűcsokoládé!
A csokoládé gyakran tartalmaz tejet, amelynek előállítása a felszabaduló üvegházhatású gázok miatt negatívan hat a klímára. Minél több tej van a csokoládéban, annál nagyobb az éghajlatváltozásra gyakorolt hatás. A keserűcsokoládé imádóinak ezzel kapcsolatban kevesebb aggódni valójuk van, hiszen az étcsokoládé gyakran egyáltalán nem tartalmaz tehéntejet. Extra pluszt jelenthet továbbá, ha valamelyik összetevő bio minősítésű, de a környezetbarát, alufóliát mellőző csomagolás miatt is előnyösebb választás lehet egy-egy termék.
A lista vége
Tipp 3: tejszín helyett zabkrém
Szomorú rekord: a tejszín és a sajt vezető helyen áll azon élelmiszerek között, amelyek károsak a környezetre. Előállításukhoz különösen sok tejre van szükség, amelynek előállítása magas CO2-kibocsátással jár – minél magasabb a végtermék zsírtartalma, annál nagyobb az ökológiai lábnyom. Emiatt különösen jó hír, hogy sok vegán alternatíva létezik, hogy a sütésnél a krémes ízeket megőrizzük: a zabkrém kiváló segítőnk lehet a vegán konyhaművészetben. Szószokhoz, rakott ételekhez, levesekhez, édességekhez is használhatjuk őket, ha krémes hatásra vágyunk.
Elő a főzőkanalakat, és maradjunk nyitottak az új lehetőségekre!
A lista vége