FőnavigációKategória navigációFőtartalom

Indítsa a nyarat felfrissülve házi limonádéval

Készítsen házi limonádét egy pillanat alatt– és élvezze az ízletes recepteket.

Házi limonádé

Miért annyira népszerű a limonádé?

Legyen szó gyerekről vagy akár felnőttről – a limonádét mindenki szereti, különösen nyáron. A limonádé egy édesített ital, amely – mint ahogyan a neve is sugallja – hagyományosan citrommal készül.
A limonádé története messzire nyúlik vissza: Egyiptomban már az i. e. 13. és 14. században is fogyasztottak citromból, datolyából és mézből, valamint citromléből készített, cukrozott italt, amely „qatarmizat“ néven volt ismert. Utalások vannak arra is, hogy limonádét árusítottak a 17. században Franciaországban. A szénsavas víz feltalálása után először Nagy-Britanniában tettek említést a szénsavas limonádéról. Azóta már számtalan limonádévariáció létezik, a szűretlen limonádétól kezdve a pink limonádén át (színezve vagy grépfrútlével kiegészítve) egészen a tiszta és a barna limonádéig (barna cukor hozzáadásával), valamint az egyéb házi limonádé változatokig, melyek különféle gyümölcslevek fűszerek és zöldfűszerek hozzáadásával készülnek.

Házi limonádé készítése: az alaprecept

Friss, gyümölcsös és édes – egy pohár limonádé tökéletes ital a forró nyári napokon. Különösen finom, ha házilag készül. És ez igazán egyszerű: üvegpohárban kínálva, jégkockákkal, citromszeletekkel, mentával díszítve a kultikus ital minden kerti party fénypontja lesz.

Hagyományos limonádé házilag

Erre a célra először is egy szirupot kell készíteni, amelyet később limonádékhoz vagy egyéb italokhoz használhatunk fel. Egy tipp mindenekelőtt: Aki házi limonádét szeretne készíteni, kedvére variálhatja a hozzávalókat. Például friss citrom helyett bio citromlevet is használhat. Általánosságban érvényes, hogy érdemes bio összetevőket választani, mivel néhány héj (darab) is belekerülhet az italba.

Hozzávalók

A házi limonádéhoz a következő alapvető összetevőket érdemes beszerezni:

  • 150 ml citromlé (kb. 6-7 biocitrom)
  • 3 ek. reszelt citromhéj
  • 150 g cukor
  • 1 vaníliarúd
  • víz

Elkészítés

A házi limonádéhoz először érdemes egy szirupot készíteni, amely a limonádénak édes és intenzív ízt ad.

A cukorszirup elkészítése: Egy edényben forralja fel a cukrot a feldarabolt vaníliarúddal és 300 ml vízzel, majd főzze lassú tűzön körülbelül 10 percig. Hagyja kihűlni a szirupot, majd töltse üvegekbe.

A limonádé elkészítése: Facsarja ki a citromot, majd tegye a levet a héjával együtt egy tálba. Öntse fel 300 ml vízzel és hagyja lefedve állni egy éjszakára. Másnap öntse a citromlevet egy szűrőn keresztül egy kancsóba, majd adja hozzá ízlés szerint a cukorszirupot. Alaposan keverje el, és kínálja lehűtve a házi limonádét.

Tippek & trükkök a házi limonádéhoz

A házi limonádé nemcsak könnyedén, hanem változatosan is elkészíthető. Az olyan alapvető hozzávalók, mint a cukor, a citrom és a víz ugyan állandóak, de egyedileg felturbózva és változatossá téve, az ízélmény sokszínű lesz. A limonádé nem csupán limonádé. Az alábbi ötletekkel elkészítheti saját házi limonádéját és kedve szerint variálhatja.

1. Az édesítés lehetséges módjai

A citromszirupot, amely általában a limonádé alapjául szolgál, különféle módon lehet előállítani. Nemcsak a cukor mennyisége változtatható, hanem a cukor, illetve az édesítő típusa is. A hagyományos alternatívájaként , , , kókuszvirágcukrot, stb. is használhatunk. A limonádét akár cukor nélkül is el lehet készíteni, pl. ha nem használ szirupot, valamint cukrot. Ehelyett keverje össze a tiszta citromlevet vízzel, és a keveréket dobja fel esetleg mentával vagy citromfűvel.

2. Az eltarthatóság idejének növelése

Ha citromszirupot használ a házi limonádé elkészítésének alapjául, akár bő hat hónapig is tárolhatja a hűtőszekrényben anélkül, hogy megromlana. Előfeltétel azonban, hogy az előállítás során ügyeljen a higiéniára: az vagy a sterilizálni kell, mielőtt beletöltené a szirupot. Ezután adja a szirupot igény szerint egy pohár vízhez és máris kész a limonádé.

3. Szénsavasan vagy anélkül?

A víz esetében is léteznek alternatívák: a házi limonádét szénsavas vízzel vagy anélkül is lehet készíteni. Aki nem szeretné nélkülözni a víz pezsgését a pohárban, a citromszirupot ásványvízhez is adhatja, tehet hozzá jégkockákat, és az egészet díszítheti egy szelet citrommal vagy naranccsal – egyesek a szénsavas limonádét frissítőbbnek találják, mint a mentes vízzel készült változatot.

4. Házi limonádé zöldfűszerekkel

Csak azért, mert limonádéról beszélünk, nem csak a citrom lehet az egyetlen összetevője. A kerti fűszernövények üde ízt kölcsönözhetnek a limonádénak, és változatossá tehetik. Az egyedi ízvilág eléréséhez a házi készítésű limonádét ízesítheti citromfűvel, mentával, rozmaringgal vagy bazsalikommal. Ehhez előzetesen áztassa be a fűszernövényeket vízbe, majd adja hozzá a citromszirupot és élvezze frissen a limonádét.

5. Házi készítésű limonádé gyümölcsökkel

A zöldfűszerek alternatívájaként készíthet házi limonádét gyümölcsökkel is. A citrusos íz továbbra is meghatározó, még akkor is, ha nem kizárólag erre az egyetlen gyümölcsre korlátozza magát. Egy limonádé igazán finom különféle bogyókkal ízesítve, vagy olyan gyümölcsökkel, mint a rebarbara vagy a cseresznye és az alma. Ehhez előzőleg párolja meg a gyümölcsöket cukorral némi vízben, majd adjon hozzá citromlevet, és gondosan szűrje le. Ezután töltse üvegekbe a gyümölcsszirupot, tárolja hűvös helyen, és vízzel keverve limonádé formájában bármikor élvezheti.

6. Fűszerezze meg a limonádéját

A limonádérajongók egyik trükkje, hogy a félbevágott citromokat kb. 2 percre a grillre teszik, és csak ezután nyomják ki a levét a limonádéhoz. A citrom így még ízletesebb lesz. Akkor miért is ne készíthetne akár egy fűszeres házi limonádét?

7. A limonádé egyéb felhasználási módjai

Aki nem magában szeretné fogyasztani a limonádét, a sörét is ízesítheti vele és varázsolhat egy házi készítésű radlert. Egyéb alkoholos italokat is felturbózhat – miért ne lehetne például házi „fröccsöt” készíteni limonádéval ásványvíz helyett? A limonádét süteménytésztához is  használhatja, de jégkása formájában is fogyasztható.

Kreatív receptötletek: házi készítésű limonádé

Ha házilag szeretne limonádét készíteni, nem kell megállnia az alapreceptnél. Ötleteket adunk, mely összetevők illenek össze, és hogyan varázsolhatja még ízletesebbé a limonádéját.

  1. Kókusz és levendula: Készítsen limonádét citrommal, cukorral, kókusz- és ásványvízzel, keverje össze alaposan, majd adjon hozzá levendulaszirupot. Az utóbbit előre el lehet készíteni oly módon, hogy a szárított levendulavirágokat fel kell forralni cukorral némi vízben.
  2. Uborka, gyömbér és menta: A házi limonádét apróra vágott mentalevéllel, gyömbérrel és uborkával is elkészítheti, majd édesítheti mézzel.
  3. Őszibarack és rózsavíz: Az őszibarackot előzőleg főzze meg cukorral, majd szűrje le és adja a limonádéhoz. Tegyen hozzá rózsavizet, és díszítse rózsaszirmokkal.
  4. Eper és bazsalikom: Hagyja a tépett bazsalikomleveleket néhány órán keresztül vízben állni, mielőtt elkészítené a házi limonádét. Pürésítse az epret, adja a limonádéhoz, és máris kész.
  5. Alma és fűszernövények: Főzze meg az almát, adjon hozzá cukrot, bazsalikomot, rozmaringot, mentát, citromfüvet, zsályát és citromot, majd szűrje le és hagyja kihűlni. Hígítsa ásványvízzel, s díszítse friss fűszernövényekkel és jégkockákkal. Ezzel a fűszernövényes limonádéval úgy érezheti magát, mintha az Alpok ízeit kóstolná.

Ajánlott termékek

  1. Márka: dmBio; Terméknév: Bio juharszirup, A-minősítésű, 250 ml; Ár: 2 899 Ft; Alapár: 0,25 l (11 596 Ft / 1 l); dm márka logó; 4,5 5 csillagból 2 értékelés alapjánBio juharszirup, A-minősítésű dmBio
    dm márka logó
    2 899 Ft
    0,25 l (11 596 Ft / 1 l)

A lista vége