
Fűszeres keksz juharsziruppal
Ezek a ropogós, kicsi rénszarvasok ízvilágukban egy kicsit a spekulatius kekszere emlékeztetnek, viszont a karácsony előtti és utáni időszaktól függetlenül minden teázást gazdagabbá tesznek.
Hozzávalók:
Száraz összetevők
- 75 g liszt 405 (pl. dmBio)
- 45 g kristálycukor
- 1/2 teáskanál őrölt fahéj
- 1/4 teáskanál gyömbérpor
- 2-3 csipet frissen reszelt szerecsendió
- 1/4 teáskanál sütőpor (pl. dmBio)
- 1/2 teáskanál só
- 45 g kókuszvirág cukor (pl. dmBio)
Nedves összetevők
- 100 g hideg vaj
- 2,5 evőkanál juharszirup (pl. dmBio)
- 1 tojássárgája (M-L)
Elkészítés:
Sütőkeverék elkészítése: A lisztet, kristálycukrot, fűszereket és a sütőport keverjük össze egy tálban, a kókuszvirág cukrot pedig készítsük elő. Ezután a lisztkeveréket és a kókuszvirág cukrot felváltva, ízlésesen rétegeljük egy tiszta befőttesüvegbe, közben óvatosan, ütögessük meg üveg oldalát, hogy eloszoljon a keverék. Zárjuk be a befőttesüveget, és ízlés szerint díszítsük ki.

Kekszek elkészítése: Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és két sütőtálcába tegyünk sütőpapírt. A sütőkeveréket öntsük át a befőttes üvegből egy tálba, és alaposan keverjük össze. A hideg vajat adjuk hozzá kockánként és morzsoljuk bele a lisztkeverékbe egészen addig, amíg a vajdarabok teljesen eltűnnek. Adjuk hozzá a juharszirupot és a tojássárgáját, majd először egy villával dolgozzuk össze darabos állagúra, ezután pedig kézzel gyúrjunk egy homogén tésztát. Készítsünk tésztalapot, és fóliába tekerve legalább egy órán át pihentessük a hűtőszekrényben, amíg a tészta megszilárdul. (ha a tészta túl meleg, nem lehet jól dolgozni vele).
A tészta egyik felét a belisztezett munkalapon nyújtsuk ki kb. 3 mm vastagságúra, és tetszés szerint vágjunk ki belőle formákat. Helyezzük a sütőlapra őket, és a sütő középső polcán süssük aranybarnára 7-9 percig. Vegyük ki a sütőből, és hagyjuk teljesen kihűlni, a második tepsit ugyanígy süssük meg. Egy légmentesen zárható dobozban hetekig frissek maradnak a kekszek.
Tipp:
A kekszek finoman fűszeresek, így nincs szükség cukormáz díszítésre.