Húsvéti sütemények és más finomságok az ünnepre
A húsvétot a legtöbb családban hagyományosan ünneplik: színes tojásokkal, csokoládéval és bőségesen megterített asztallal. Idetartoznak a húsvéti sütemények és sok más ízletes desszert is. Számos recept- és dekorációs ötletet gyűjtöttünk össze, továbbá tippeket is hozunk a húsvéti sütéshez.

dm Kft.
Olvasási idő 5 perc
•
2025. 01. 29.

Klasszikus húsvéti sütemények
Kalács, húsvéti bárány nevű süti vagy kuglóf? A húsvéti sütemények és torták lehetnek tradicionálisak, de akár különlegesek és feltűnők is. A klasszikus, húsvéti bárány formájú sütemény készülhet például kevert vagy élesztős tésztából. A bárányforma elkészítése egy 3D-formával a legegyszerűbb, de nélküle is megalkothatjuk.
Húsvétkor nem csupán klasszikus fonott kalácsot süthetünk. Nálunk számos receptet talál, melyek közül bátran válogathat. Nyugodtan készítsen brownie-t, sajttortát vagy muffint.
Hozzávalók a húsvéti süteményekhez
A húsvéti sütemények leggyakoribb hozzávalói közé tartozik az élesztő, a tej, a cukor, a liszt, a tojás és a vaj, de sokszor van szükség marcipánra, mogyoróra, pisztáciára, illetve lekvárra vagy pudingra. A klasszikus kuglóf esetében annak van jelentősége, hogy az elengedhetetlen tojáson, vajon és liszten kívül mit tartalmazzon még. A tipikus hozzávalók közé soroljuk a mandulát, a citromot, a tojáslikőrt és a mákot. A húsvéti bárányhoz alapvetően olyan hozzávalókra van szükség, melyeket minden bizonnyal tart otthon: vaj, cukor, vaníliás cukor, só, tojás, liszt, sütőpor, tej és porcukor. A kiszemelt recepttől függően szükség lehet még mazsolára, csokoládéra vagy tejszínre.
Tipp a húsvéti bárány tésztájának elkészítéséhez: a sütőformát csak a feléig töltse meg, ugyanis sütés közben megemelkedik a tészta.
Vegán, vegetáriánus és gluténmentes hozzávalók
A dmBio termékek között a hagyományos hozzávalók számos alternatíváját megtalálja, így a választott recept hozzávalóit egyszerűen lecserélheti azok növényi vagy gluténmentes változataira. Nem számít, hogy növényi italokról, növényi vajról, zabkrémről, hajdinalisztről, kókuszzsírról, kesudiókrémről vagy juharszirupról van szó.
Sütési tippek a húsvéti süteményekhez és desszertekhez
A húsvéti bárány vagy a fonott kalács elkészítése a nem gyakorlott pékeket kihívás elé állíthatja. Annak érdekében, hogy sikerrel járjon ezen sütemények alkotása során, összegyűjtöttünk pár fontos tippet. Tippek a húsvéti sütéshez:
1. A hozzávalók legyenek szoba-hőmérsékletűek
Annak érdekében, hogy minél egyszerűbben tudjon dolgozni a hozzávalókkal, érdemes azokat időben (kb. 2 órával korábban) kivenni a hűtőszekrényből, hogy legyen idejük elérni a szobahőmérsékletet. Az olyan tejtermékek, mint a tej, a joghurt vagy a túró, természetesen maradhatnak a hűtőben. Amennyiben mégis ki szeretné azokat is venni, akkor ezt maximum 30 perccel a használat előtt tegye meg.
2. A kevert tészta megfelelő keverése
Ha kevert tésztás süteményt készít húsvétra, akkor a tésztát alaposan keverje át. Tehát tényleg elég ideig verje fel a hozzávalókat, hogy a tészta minél levegősebb és könnyebb legyen. Tipp: Ezalól a liszt és a sütőpor jelentenek kivételt, ugyanis azokat viszonylag gyorsan kell hozzákeverni, ugyanis ellenkező esetben túl kemény/szilárd lesz a tészta.
A hozzávalókat célszerű a megadott sorrendben hozzáadni és elkeverni, ugyanis egyes receptek esetében ez nagyban befolyásolhatja a végeredményt.
3. A sütőforma alapos kikenése
A sütőformákat és tepsiket mindig alaposan ki kell kenni margarinnal vagy vajjal, nehogy a tészta hozzáragadjon. Amennyiben szükséges, némi lisztet is szórhat a formába, így még egyszerűbben lehet kiszedni az elkészült süteményt.
4. A sütőformát csak félig töltse meg
Ha túl sok tésztát tölt a formába, akkor az túlzottan megemelkedhet, ugyanis a tészta a hő hatására kitágul, vagyis több helyre van szüksége.
Tipp: Amennyiben sok lett a tészta, használjon inkább egy második formát is.
5. A tojás méretének figyelembevétele
A legtöbb húsvéti sütemény receptjében M-es méretű tojásra van szükség. Ha ennél nagyobb tojásai vannak otthon, akkor egyszerűen csökkentse a tej (vagy más folyadék) mennyiségét. Kis tojások (S-es méretűek) esetében valamivel több tejet (vagy más folyadékot) adjon hozzá.
6. A tészta receptjének megváltoztatása
Majdnem minden süteménytésztát megváltoztathat a saját ízlése szerint. Amennyiben szeretne, akkor adjon a tésztához mazsolát vagy más aszalványt, esetleg tegyen hozzá mogyorót vagy csokoládét. Az olyan aromákat is, mint például a rum, a vanília vagy a citrom, nyugodtan adagolhatja ízlésének megfelelően. Tipp: Számos hozzávalónak van gluténmentes és vegán változata.
7. A húsvéti sütemény túl száraz vagy unalmas?
Ha aszalványokat ad a tésztához, akkor már megtette az első lépést a jó irányba. Ezenkívül akár csokoládéval is leöntheti az elkészült süteményt, arra pedig szórhat színes cukorkákat. Hagyja szárnyalni a fantáziáját és tegye minél színesebbé és különlegesebbé a sütiket és muffinokat!
Húsvéti dekoráció: Így lesz gyönyörű az ünnepi asztal
A színes szalvéták, terítők és játékos tojástartók, továbbá a saját kezűleg készített húsvéti dekorációk minden ünnepi asztalt szebbé varázsolnak. Inspirációért nézzen szét a DIY ötleteink között! A gyertyatartók, a porcelánnyuszik és a fényfüzérek is meghitt hangulatot teremtenek, így természetesen ezek se maradjanak le az asztalról. Amennyiben van fűszer- vagy virágos kertje, akkor azokból is kerüljön a dekorációk közé.
Jó szórakozást kívánunk az ünnepi asztal dekorálásához!
Ajánlott termékek
A lista vége