Alacsony szénhidráttartalmú kenyér
Mindegy, hogy reggeliről, ebédről, vacsoráról vagy két étkezés közötti harapnivalóról van szó, az elmondható, hogy a kenyér minden napszakban jól esik.
A kenyér magas szénhidráttartalmának köszönhetően gyorsan feltölt minket energiával, azonban a búzaliszt tartalmú pékáruk esetében ez az állapot bizony nem tart sokáig, és az éhség érzete gyorsan visszatér. Az alacsony szénhidráttartalmú kenyerek fogyasztásával viszont nem kell lemondanunk semmiről!
Hozzávalók:
- 100 g dmBio napraforgómag
- 50 g dmBio tökmag
- 70 g őrölt lenmag
- 50 g szezámmag
- 50 g puffasztott amaránt
- 250 g zsírszegény túró
- 150 g sárgarépa
- 3 tojásfehérje
- ½ tk só
Elkészítés:
Első lépésben melegítsük elő a sütőt 200°C-ra és állítsuk légkeveréses üzemmódra. Ezt követően hámozzuk meg a répát, majd reszeljük le. Egy nagy tálban keverjük össze a magvakat (napraforgó, lenmag, tökmag, szezámmag) és a puffasztott amarántot. Adjuk hozzá a tojásfehérjét, a túrót és a lereszelt sárgarépát, végül alaposan keverjük össze az egészet – majd hagyjuk állni 15-20 percig. Ezt követően formázzunk egy hosszúkás cipót a keverékből és tegyük félre.
Béleljünk ki egy hosszúkás tepsit sütőpapírral és helyezzük a közepére a kenyeret. Sütés előtt apró vágásokkal díszíthetjük a cipót vagy akár tetszés szerint megszórhatjuk még extra magvakkal. Tegyük a tepsit a sütőbe és süssük körülbelül 50 percig. A sütést követően hagyjuk egy rácson kihűlni, végezetül friss fűszeres kenyérfeltéttel vagy akár gyümölcsös lekvárral is tálalhatjuk!
Tipp: az alacsony szénhidráttartalmú kenyér állaga eltér a hagyományos kenyértől. Ha nagyobb, szilárdabb textúrát szeretnénk elérni, akkor adjunk hozzá az elkészítéskor 2 evőkanál aprószemű zabpelyhet a kenyérkeverékhez.
A lista vége