FőnavigációKategória navigációFőtartalom

Somlói galuska

dm Kft.

2024. 11. 25.

Hozzávalók

A sima piskótához:

  • 2 tojás

  • 60 g dmBio finomítatlan bionádcukor

  • 1 csipet só

  • 60 g dmBio tönkölybúza finomliszt

  • 1 mk. dmBio borkő sütőpor

A kakaós piskótához:

  • 2 tojás

  • 50 g dmBio finomítatlan bionádcukor

  • 10 g dmBio Bourbon vaníliás cukor

  • 1 csipet só

  • 40 g dmBio tönkölybúza finomliszt

  • 20 g dmBio kakaópor

  • 1 mk. dmBio borkő sütőpor

A sziruphoz:

  • 250 ml víz

  • 10 dkg dmBio finomítatlan bionádcukor

  • 70 g dmBio mazsola

  • 50 ml barna rum

A csokiöntethez:

  • 50 g dmBio kakaópor

  • 50 g dmBio finomítatlan bionádcukor

  • 25 g vaj

  • 200 ml víz

  • 25 ml barna rum

A vaníliakrémhez:

  • 5 tojás

  • 80 g dmBio finomítatlan bionádcukor

  • 10 g dmBio Bourbon vaníliás cukor

  • 800 ml tej

  • 80 g dmBio tönkölybúza finomliszt

  • 1 csipet só

Az összeállításhoz:

  • 80 g pirított dióbél

A tálaláshoz:

  • 200 ml habtejszín

  • 50 g porcukor

Elkészítés

  1. A somlói galuskához egy sima, egy diós és egy kakaós piskótára lesz szükség. A sütőt előmelegítjük 170 fokra, a sima piskótához a tojásokat a cukorral és a sóval egy keverőtálban kihabosítjuk. A lisztet elkeverjük a sütőporral, beleforgatjuk a masszába, majd egy 18 cm-es tortaformába simítjuk, és kb. 20 perc alatt készre sütjük.

  2. A diós piskótához a tojásokat a cukorral és a sóval keverőtálban kihabosítjuk. A lisztet elkeverjük a dióval és a sütőporral, beleforgatjuk a masszába, majd egy tortaformába simítjuk, és kb. 20 perc alatt készre sütjük.

  3. A somlói galuska kakaós piskótájához a tojásokat a cukorral, a vaníliás cukorral és a sóval egy keverőtálban kihabosítjuk. A lisztet elkeverjük a kakaóporral és a sütőporral, beleforgatjuk a masszába, majd egy tortaformába simítjuk, és kb. 20 perc alatt készre sütjük.

  4. A sziruphoz egy kis lábasban a vizet, a cukrot és az apróra összevágott mazsolát felforraljuk, majd beleöntjük a rumot, és további 10 percig alacsony lángon redukáljuk. Ezután átszűrjük és félretesszük.

  5. A csokiöntethez egy kis lábasba öntjük a kakaóport és a cukrot, hozzáadjuk a vajat, felöntjük a vízzel és a rummal, összeforraljuk, majd félretesszük.

  6. A vaníliakrémhez egy lábasban összekeverjük a tojások sárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral, ráöntünk 200 ml tejet, belekeverjük a lisztet és a sót, majd csomómentesre keverjük. Felöntjük a maradék tejjel, majd közepes lángon, folyamatos keveréssel sűrű krémet főzünk belőle, végül átszedjük egy keverőtálba. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd a felével fellazítjuk a még forró vaníliás krémet, végül az egészet összeforgatjuk, és egy kicsit állni hagyjuk.

  7. Az összeállításhoz a diót egy serpenyőben kicsit megpirítjuk. A rétegezéshez alulra tesszük a diós piskótát, amit meglocsolunk a szirup harmadával, rákanalazzuk a vaníliás krém harmadát, elegyengetjük, megszórjuk a dió és a szirupban főzött mazsola harmadával, majd rátesszük a kakaós piskótát, megismételve a szirupos-krémes és szórt rétegezést, végül a sima piskótát is rátesszük, rálocsoljuk a maradék szirupot, majd ugyanúgy krém- és szórásréteggel zárjuk a sort. Lefedjük, és hűtőbe tesszük legalább 3-4 órára, de a legjobb, ha egy egész éjszakára. Tálaláshoz szedünk a süteményből, majd a frissen, porcukorral felvert tejszínhabbal és a csokiszósszal is meglocsoljuk.