Somlói galuska
dm Kft.
2024. 11. 25.
Hozzávalók
A sima piskótához:
- 2 tojás 
- 60 g dmBio finomítatlan bionádcukor 
- 1 csipet só 
- 60 g dmBio tönkölybúza finomliszt 
- 1 mk. dmBio borkő sütőpor 
A kakaós piskótához:
- 2 tojás 
- 50 g dmBio finomítatlan bionádcukor 
- 10 g dmBio Bourbon vaníliás cukor 
- 1 csipet só 
- 40 g dmBio tönkölybúza finomliszt 
- 20 g dmBio kakaópor 
- 1 mk. dmBio borkő sütőpor 
A sziruphoz:
- 250 ml víz 
- 10 dkg dmBio finomítatlan bionádcukor 
- 70 g dmBio mazsola 
- 50 ml barna rum 
A csokiöntethez:
- 50 g dmBio kakaópor 
- 50 g dmBio finomítatlan bionádcukor 
- 25 g vaj 
- 200 ml víz 
- 25 ml barna rum 
A vaníliakrémhez:
- 5 tojás 
- 80 g dmBio finomítatlan bionádcukor 
- 10 g dmBio Bourbon vaníliás cukor 
- 800 ml tej 
- 80 g dmBio tönkölybúza finomliszt 
- 1 csipet só 
Az összeállításhoz:
- 80 g pirított dióbél 
A tálaláshoz:
- 200 ml habtejszín 
- 50 g porcukor 
Elkészítés
- A somlói galuskához egy sima, egy diós és egy kakaós piskótára lesz szükség. A sütőt előmelegítjük 170 fokra, a sima piskótához a tojásokat a cukorral és a sóval egy keverőtálban kihabosítjuk. A lisztet elkeverjük a sütőporral, beleforgatjuk a masszába, majd egy 18 cm-es tortaformába simítjuk, és kb. 20 perc alatt készre sütjük. 
- A diós piskótához a tojásokat a cukorral és a sóval keverőtálban kihabosítjuk. A lisztet elkeverjük a dióval és a sütőporral, beleforgatjuk a masszába, majd egy tortaformába simítjuk, és kb. 20 perc alatt készre sütjük. 
- A somlói galuska kakaós piskótájához a tojásokat a cukorral, a vaníliás cukorral és a sóval egy keverőtálban kihabosítjuk. A lisztet elkeverjük a kakaóporral és a sütőporral, beleforgatjuk a masszába, majd egy tortaformába simítjuk, és kb. 20 perc alatt készre sütjük. 
- A sziruphoz egy kis lábasban a vizet, a cukrot és az apróra összevágott mazsolát felforraljuk, majd beleöntjük a rumot, és további 10 percig alacsony lángon redukáljuk. Ezután átszűrjük és félretesszük. 
- A csokiöntethez egy kis lábasba öntjük a kakaóport és a cukrot, hozzáadjuk a vajat, felöntjük a vízzel és a rummal, összeforraljuk, majd félretesszük. 
- A vaníliakrémhez egy lábasban összekeverjük a tojások sárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral, ráöntünk 200 ml tejet, belekeverjük a lisztet és a sót, majd csomómentesre keverjük. Felöntjük a maradék tejjel, majd közepes lángon, folyamatos keveréssel sűrű krémet főzünk belőle, végül átszedjük egy keverőtálba. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd a felével fellazítjuk a még forró vaníliás krémet, végül az egészet összeforgatjuk, és egy kicsit állni hagyjuk. 
- Az összeállításhoz a diót egy serpenyőben kicsit megpirítjuk. A rétegezéshez alulra tesszük a diós piskótát, amit meglocsolunk a szirup harmadával, rákanalazzuk a vaníliás krém harmadát, elegyengetjük, megszórjuk a dió és a szirupban főzött mazsola harmadával, majd rátesszük a kakaós piskótát, megismételve a szirupos-krémes és szórt rétegezést, végül a sima piskótát is rátesszük, rálocsoljuk a maradék szirupot, majd ugyanúgy krém- és szórásréteggel zárjuk a sort. Lefedjük, és hűtőbe tesszük legalább 3-4 órára, de a legjobb, ha egy egész éjszakára. Tálaláshoz szedünk a süteményből, majd a frissen, porcukorral felvert tejszínhabbal és a csokiszósszal is meglocsoljuk.