Sertéspörkölt nokedlivel

dm Kft.
2024. 11. 25.

Hozzávalók
A pörkölthöz:
- 3 közepes vöröshagyma 
- 3 gerezd fokhagyma 
- 1 paprika 
- 1 ek. dmBio passzírozott paradicsom 
- fűszerpaprika, só, bors 
A nokedlihez:
- 50 dkg liszt 
- 2 tojás 
- 2 ek. dmBio olivaolaj 
- 1 dl tej 
- só 
- víz 
Elkészítés
- A felmelegített olajban alaposan lepirítjuk a felkockázott húsokat, majd félretesszük, és az edényben maradt zsiradékba tesszük a felkockázott hagymát, amit üvegesre párolunk 
- Hozzáadjuk az apróra vágott paprikát és a paradicsompürét, sózzuk, felöntjük 3 dl vízzel, majd kb. 10 perc alatt alaposan összefőzzük. 
- A húst visszatesszük a pörköltalapba, hozzáadjuk a fokhagymát, a sót, a borsot és a pirospaprikát. A pörköltet alacsony lángon addig főzzük, amíg a hús megpuhul. Közben szükség esetén pótoljuk a vizet ügyelve arra, hogy a szaft sűrű maradjon. 
- A nokedlihez enyhén sózott vizet forralunk egy nagy lábasban. 
- A lisztet tálba öntjük, a közepébe ütjük a tojásokat, beleöntjük a tejet, sózzuk, és annyi vizet teszünk hozzá, hogy még kellően sűrű maradjon a tésztánk. 
- Gyors, határozott mozdulatokkal elkeverjük a tésztát, majd anélkül, hogy állni hagynánk, nokedliszaggatóval a már forrásban lévő vízbe szaggatjuk. Időnként keverünk rajta egyet főzés közben, hogy ne álljon össze a tészta. 
- Néhány perc főzés után a nokedliket leszűrjük vagy egy szűrőlapáttal kiemeljük, majd olajjal meglocsoljuk, hogy a galuskák ne tapadjanak össze. 
- A pörköltet a nokedlivel tálaljuk.