FőnavigációKategória navigációFőtartalom
  1. Produkt Weg kókuszdió grafikával és kóddal

A lista vége

Lépésről lépésre az Ön otthonába

Mire a kész terméket a kezében tartja, sok különböző gyártási lépésen megy keresztül. Az alábbiakban betekintést nyerhet a termék gyártásába, és megismerheti azokat az embereket, akik részt vesznek benne.

Kókuszdiók halmaza egy trópusi környezetben, kókusz ikon a képen

1. Növénytermesztés és betakarítás: Srí Lanka különböző tartományaiban

A kókuszdió egy pálma gyümölcse, ami olyan trópusi országokban nő, mint Indonézia, a Fülöp-szigetek, India, Srí Lanka és Brazília, és sok ember számára biztosít jövedelmet. Srí Lankán a kókuszdiót főként a nyugati és északnyugati tartományokban termesztik, kisebb mértékben pedig az északi, déli és középső tartományokban.

A meleg és párás éghajlat ideális feltételeket biztosít a kókuszpálma növekedéséhez és a gyümölcstermesztéshez. A dmBio kókuszvízhez használt kókuszvíz Srí Lanka olyan kókusztermesztőitől származik, akik ellenőrzött biológiai termesztést folytatnak.

  1. A kókuszpálma, amelyet „az élet fájának” neveznek, alapvető része Srí Lanka életének. A fa minden része, a gyökerektől kezdve a kérgen, a gyümölcsökön, a virágokon és a leveleken át, felhasználásra kerül. A kókusztej és a kókuszolaj fontos elemei Srí Lanka ízletes konyhájának, a kókuszdiót az ország alapélelmiszerének tekintik.

  2. A kókusztermesztés már az ókor óta jelen van Srí Lankán. Ma Srí Lanka mezőgazdasági területének körülbelül egytizedét kókusztermesztésre használják, és ez az ország harmadik legnagyobb exportcikke. Srí Lanka, amelyet az „Indiai-óceán gyöngyszemének” is neveznek, ideális éghajlati feltételeket biztosít a kókuszdió termesztéséhez.

  3. A kókuszpálma akár 24 méter magasra is megnőhet. A palántától az első gyümölcsig átlagosan 5-6 év telik el. A kókuszdió 12 hónapig érlelődik a fán, mielőtt betakaríthatóvá válik. Az érési folyamat során a kókuszdió belsejében frissítő kókuszvíz képződik, amely gazdag tápanyagokban és elektrolitokban.

  4. Ha megérett a gyümölcs, és készen áll a szüretelésre, akkor érkezik el az ideje annak, hogy a kókuszdiókat hosszú botokkal vagy tapasztalt pálmamászók segítségével leszedjék. Egy kókuszdió körülbelül 100 ml kókuszvizet tartalmaz. Egy kókuszpálmán évente átlagosan 40-45 kókuszdió terem.

  5. A szüretelés után a kókuszdió zöld külső héját egy „dehusking” néven ismert folyamatban eltávolítják. Ehhez egy speciális eszközt használnak, amellyel eltávolítják a héjat a dióról. Az eltávolított héjat kötélgyártásra használják, vagy tápanyag- és nedvességtárolóként szolgál a kókuszpálmák számára, ha a héjat a föld alá temetik vagy a föld fölé halmozzák.

  6. A 72 éves Gunapala, feleségével, Gnanawathival együtt egy hétfős háztartásban él. Már sok éve kókusztermelő. 2008-ban kapta meg a bio tanúsítványt, és megtanulta, hogyan tarthatja be a bio-szabványokat a kókuszüzemeiben. Ez a tanúsítvány lehetővé tette számára, hogy belépjen a bio-piacra, ahol bio-tanúsítvánnyal rendelkező kókuszdiókat kínál, többek között a dmBio kókuszvíz számára.

  7. Miután a kókuszdiókat olyan gazdák, mint Gunapala, betakarították és megtisztították, azokat Mirigamába szállítják további feldolgozásra.

A lista vége

Gyárépület légifelvétel zöld környezetben

2. Feldolgozás: Mirigama, Nyugati Tartomány, Srí Lanka

A Srí Lanka nyugati tartományában található Mirigama városában a környező biokókuszfarmokról gyűjtött kókuszvizet a dmBio kókuszvíz feldolgozására és csomagolására használják. Ez biztosítja, hogy a dmBio kókuszvíz hozzáadott értékének nagy része Srí Lankán maradjon, és a Srí Lanka-i közösségek javát szolgálja.

  1. Amint a kókuszdiók megérkeznek a mirigamai feldolgozóüzembe, a kókuszvizet kinyerik, szűrik és pasztörizálják. Ezt követően a kókuszvizet olyan magas hőmérsékletnek teszik ki, ami néhány másodperc alatt sterilizálja és tartósítja.

  2. A kókuszvizet ezután biztonságosan és higiénikusan kartondobozka csomagolják. A töltési folyamat gyors ütemben zajlik - óránként például 9000 db 330 ml-es dmBio kókuszvíz egységet töltenek.

  3. Szigorú minőségellenőrzések biztosítják, hogy a dmBio kókuszvíz megfeleljen a legmagasabb minőségi és biztonsági szabványoknak, és mindemellett az ízét is megőrizze.

  4. A kész dmBio kókuszvizet kartonokba csomagolják és előkészítik a szállításra.

  5. A szállításhoz a kartonokat raklapokra helyezik. Miután raklapokra kerültek, legalább 72 órán át a raktárban állnak, ahol egy utolsó minőségellenőrzésen esnek át.

A lista vége

Csoportkép öt emberrel a szabadban

3. Gyártópartnerünk és beszállítónk, Mirigama, Srí Lanka

A dmBio Srí Lanka egyik legrégebbi kókuszfeldolgozó vállalatával dolgozik. Ez egy családi vállalkozás, amelyet 1920-ban alapítottak Giriullában, és ma már negyedik generációs vezetés alatt áll.

Gyártónk a helyi gazdálkodói közösségeket támogatja. Az olyan gyártók, mint Gunapala és sokan mások, képzéseken vehettek részt, és támogatást kaptak az ökológiai tanúsítás felé vezető úton.

DM logisztikai központ és papírtáska

4. Tőlünk Önhöz

A Waghäuselben, Weilerswistben és Wustermarkban található elosztóközpontjainkból indul útjára a dm üzleteinkbe a dmBio kókuszvíz. A megérkezést követően a polcokra kerülnek, ahol Ön is megtalálhatja őket a következő vásárlásakor.

Tanúsítványok :