FőnavigációKategória navigációFőtartalom
  1. Produkt Weg kókuszdió grafikával és kóddal

A lista vége

Lépésről lépésre az Ön otthonába

Mire a kész terméket a kezében tartja, sok különböző gyártási lépésen megy keresztül. Az alábbiakban betekintést nyerhet a termék gyártásába, és megismerheti azokat az embereket, akik részt vesznek benne.

  1. Világtérkép Németország és Srí Lanka kiemelve

1. Növénytermesztés és betakarítás: Srí Lanka különböző tartományaiban

A kókuszdió egy pálma gyümölcse, ami olyan trópusi országokban nő, mint Indonézia, a Fülöp-szigetek, India, Srí Lanka és Brazília, és sok ember számára biztosít jövedelmet. Srí Lankán a kókuszdiót főként a nyugati és északnyugati tartományokban termesztik, kisebb mértékben pedig az északi, déli és középső tartományokban.

A meleg és párás éghajlat ideális feltételeket biztosít a kókuszpálma növekedéséhez és a gyümölcstermesztéshez. A dmBio kókuszvízhez használt kókuszvíz Srí Lanka olyan kókusztermesztőitől származik, akik ellenőrzött biológiai termesztést folytatnak.

  1. A kókuszpálma, amelyet „az élet fájának” neveznek, alapvető része Srí Lanka életének. A fa minden része, a gyökerektől kezdve a kérgen, a gyümölcsökön, a virágokon és a leveleken át, felhasználásra kerül. A kókusztej és a kókuszolaj fontos elemei Srí Lanka ízletes konyhájának, a kókuszdiót az ország alapélelmiszerének tekintik.

  2. A kókusztermesztés már az ókor óta jelen van Srí Lankán. Ma Srí Lanka mezőgazdasági területének körülbelül egytizedét kókusztermesztésre használják, és ez az ország harmadik legnagyobb exportcikke. Srí Lanka, amelyet az „Indiai-óceán gyöngyszemének” is neveznek, ideális éghajlati feltételeket biztosít a kókuszdió termesztéséhez.

  3. A kókuszpálma akár 24 méter magasra is megnőhet. A palántától az első gyümölcsig átlagosan 5-6 év telik el. A kókuszdió 12 hónapig érlelődik a fán, mielőtt betakaríthatóvá válik. Az érési folyamat során a kókuszdió belsejében frissítő kókuszvíz képződik, amely gazdag tápanyagokban és elektrolitokban.

  4. Ha megérett a gyümölcs, és készen áll a szüretelésre, akkor érkezik el az ideje annak, hogy a kókuszdiókat hosszú botokkal vagy tapasztalt pálmamászók segítségével leszedjék. Egy kókuszdió körülbelül 100 ml kókuszvizet tartalmaz. Egy kókuszpálmán évente átlagosan 40-45 kókuszdió terem.

  5. A szüretelés után a kókuszdió zöld külső héját egy „dehusking” néven ismert folyamatban eltávolítják. Ehhez egy speciális eszközt használnak, amellyel eltávolítják a héjat a dióról. Az eltávolított héjat kötélgyártásra használják, vagy tápanyag- és nedvességtárolóként szolgál a kókuszpálmák számára, ha a héjat a föld alá temetik vagy a föld fölé halmozzák.

  6. A 72 éves Gunapala, feleségével, Gnanawathival együtt egy hétfős háztartásban él. Már sok éve kókusztermelő. 2008-ban kapta meg a bio tanúsítványt, és megtanulta, hogyan tarthatja be a bio-szabványokat a kókuszüzemeiben. Ez a tanúsítvány lehetővé tette számára, hogy belépjen a bio-piacra, ahol bio-tanúsítvánnyal rendelkező kókuszdiókat kínál, többek között a dmBio kókuszvíz számára.

  7. Miután a kókuszdiókat olyan gazdák, mint Gunapala, betakarították és megtisztították, azokat Mirigamába szállítják további feldolgozásra.

A lista vége

2. Feldolgozás: Mirigama, Nyugati Tartomány, Srí Lanka

A Srí Lanka nyugati tartományában található Mirigama városában a környező biokókuszfarmokról gyűjtött kókuszvizet a dmBio kókuszvíz feldolgozására és csomagolására használják. Ez biztosítja, hogy a dmBio kókuszvíz hozzáadott értékének nagy része Srí Lankán maradjon, és a Srí Lanka-i közösségek javát szolgálja.

  1. Amint a kókuszdiók megérkeznek a mirigamai feldolgozóüzembe, a kókuszvizet kinyerik, szűrik és pasztörizálják. Ezt követően a kókuszvizet olyan magas hőmérsékletnek teszik ki, ami néhány másodperc alatt sterilizálja és tartósítja.

  2. A kókuszvizet ezután biztonságosan és higiénikusan kartondobozka csomagolják. A töltési folyamat gyors ütemben zajlik - óránként például 9000 db 330 ml-es dmBio kókuszvíz egységet töltenek.

  3. Szigorú minőségellenőrzések biztosítják, hogy a dmBio kókuszvíz megfeleljen a legmagasabb minőségi és biztonsági szabványoknak, és mindemellett az ízét is megőrizze.

  4. A kész dmBio kókuszvizet kartonokba csomagolják és előkészítik a szállításra.

  5. A szállításhoz a kartonokat raklapokra helyezik. Miután raklapokra kerültek, legalább 72 órán át a raktárban állnak, ahol egy utolsó minőségellenőrzésen esnek át.

A lista vége

3. Gyártópartnerünk és beszállítónk, Mirigama, Srí Lanka

A dmBio Srí Lanka egyik legrégebbi kókuszfeldolgozó vállalatával dolgozik. Ez egy családi vállalkozás, amelyet 1920-ban alapítottak Giriullában, és ma már negyedik generációs vezetés alatt áll.

Gyártónk a helyi gazdálkodói közösségeket támogatja. Az olyan gyártók, mint Gunapala és sokan mások, képzéseken vehettek részt, és támogatást kaptak az ökológiai tanúsítás felé vezető úton.

4. Tőlünk Önhöz

A Waghäuselben, Weilerswistben és Wustermarkban található elosztóközpontjainkból indul útjára a dm üzleteinkbe a dmBio kókuszvíz. A megérkezést követően a polcokra kerülnek, ahol Ön is megtalálhatja őket a következő vásárlásakor.

Tanúsítványok :