FőnavigációKategória navigációFőtartalom
  1. 6116DXX1

A lista vége

Lépésről lépésre az Ön otthonába

Mire a kész terméket a kezében tartja, sok különböző gyártási lépésen megy keresztül. Az alábbiakban betekintést nyerhet a termék gyártásába, és megismerheti azokat az embereket, akik részt vesznek benne.

  1. Weltkarte
Äpfel Ernte

Boden-tó, Bodman-Ludwigshafen, Németország

A dm Bio almalé útja a Boden-tónál kezdődik. A Boden-tó régiója híres Németországban almafákkal tarkított gyümölcsöskertjeiről, melyek termését többek között gyümölcslé feldolgozásban hasznosítanak. Ezek az almafák fontos részét képezik a helyi mezőgazdaságnak, és hozzájárulnak az ökológiai rendszer sokféleségéhez. A Boden-tó gyümölcsöskertjei emellett számos állat- és növényfaj számára biztosítanak élőhelyet.

  1. A Boden-tó körüli termékeny talajok és a régió kiegyensúlyozott éghajlata optimális feltételeket teremtenek a gyümölcstermesztéshez. Az almafákat ideális esetben ősszel ültetik, majd a harmadik évben hozzák az első termést.

  2. A gyümölcsöskertek telepítésekor olyan fajtákat választottak, amelyek ellenállnak a gombás betegségnek, amely gyakran megtámadja az almafákat. Az 5,5 méter széles közlekedőutakon alacsonyan nővő fűfélék és virágzó gyógynövények keverékét vetették el, hogy biztosítsák annak járhatóságát, továbbá élőhelyet teremtsenek a méhek és pillangók számára.

  3. Az almák betakarításának időpontja általában a késő nyár és ősz közötti időszakra tehető, méghozzá a fajtától és az éghajlati viszonyoktól függően. A betakarítás optimális időpontját különböző tényezők határozzák meg, beleértve az alma színe, szilárdsága és íze, valamint ideális cukortartalma.

  4. A gyümölcslé feldolgozó üzemünkben az almákat gondosan válogatják és osztályozzák. Az almákat vagy kézzel szedik le, vagy egy traktor által vontatott gyűjtőgéppel szüretelik. Ez a gép az almákat egy tartályba gyűjti, ahol azokat előkészíti a további szállításra.

A lista vége

Äpfel Verarbeitung

Boden-tó, Stockach, Németország

Az almákat a közelben található Stockachban lévő préselőüzemben dolgozzák fel és értékesítik, ami biztosítja a helyi értékteremtést. A préselőüzem elkötelezett a természetes gyümölcsösök és gyümölcsültetvények megőrzése mellett, amelyek jellemzik ezt a régiót.

  1. A termelőktől történő szállítást követően a friss gyümölcsöket egy minőségellenőrzésnek vetik alá. Ennek során ellenőrzik a gyümölcsök minőségét és sértetlenségét, majd további tesztelések során az almák szennyezettségét és szilárdságát vizsgálják.

  2. Az ellenőrzést követően az almák több feldolgozási lépésen mennek keresztül. Először megmossák őket, majd kézzel válogatják, végül pedig felaprítják őket.

  3. Az aprító gondoskodik arról, hogy az almák össze legyenek zúzva. Ezt a folyamatot nevezzük pépesítésnek. Az aprítást követi a tényleges préselés, amely során a levet kinyomják a pépből. A kipréselt lé egy rövid ideig tartó hőkezelés után a tartályraktárba kerül, ahol további feldolgozásra vár. Az almamaradékokat is hasznosítják, például állati takarmányként.

  4. A természetes direktlevet egy hűtőkamrában tárolják, ahol bármikor rendelkezésre áll. A logisztikai csapat felelős a rakodás megszervezéséért, valamint az európai szállítás lebonyolításáért.

A lista vége

Abfüllung

Lütgenrode, Niedersachsen, Németország

Továbbhaladunk Lütgenrodeba, ahol az almalé palackozása zajlik. Így az egész értékteremtési lánc Németországban marad.

  1. A pasztőrözés egy úgynevezett „rövid idejű hőkezelés” révén történik, amely biztosítja, hogy a palackban lévő lé hosszabb ideig megőrizze a tartósságát.

  2. A Tetra Pak csomagolást először el kell készíteni, és alapos ellenőrzésnek kell alávetni. A képen éppen a csomagolásokat hasonlítják össze a mintával, így ellenőrizve, hogy megfelel-e a minőségi követelményeknek.

  3. Körülbelül 7.000 liter folyik át óránként a szállítószalagokon. Először a levet töltik a korábban elkészített Tetra Pak csomagolásokba. Ezeket egy úgynevezett „Tethered Cap” fedéllel zárják le. Ezt követően a gyümölcsleveket szállító kartonokba csomagolják.

  4. A kartonokat egy raklapra helyezik, és fóliával tekerik körbe, hogy biztosítsák a későbbi biztonságos szállítást. Minden raklapon 96 karton található, ami összesen 576 liter gyümölcslevet jelent. A targonca egyszerre három raklapot emel, tehát körülbelül 1.500 litert, amit egy teherautóra pakol, amely elszállítja a kész almalevet az elosztóközpontunkba.

A lista vége

Herstellpartner & Lieferant

Gyártópartnerünk és beszállítónk, Lütgenrode, Németország

Gyártópartnerünk a gyümölcslevek előállítására specializálódott, ahol a minőség és az íz áll a középpontban. A társadalmi és ökológiai fenntarthatóság, valamint az etikus cselekvés központi kérdések gyártópartnerünk számára, amit a vállalat által támogatott számos projekt is tükröz. Ilyenek például a méhlegelők létesítésének elősegítése, valamint a gyümölcsösök újratelepítése, megőrzése és ápolása.

Verteilzentrum dm

Tőlünk Önhöz

A Waghäuselben, Weilerswistben és Wustermarkban található elosztóközpontjainkból indul útjára a dm üzleteinkbe a dmBio almalé. A megérkezést követően a polcokra kerül, ahol Ön is megtalálhatja a következő vásárlásakor.

Tanusítványok