Vegán csokoládék
Vegán csokoládé – nassolás nyugodt lelkiismerettel
A vegán étkezést sokan a lemondással azonosítják, de ez hibás feltételezés. Rengeteg termék áll a rendelkezésünkre a húspótlóktól kezdve a növényi italokon át a vegán fehérjékig. Ebbe a sorba betartoznak a csokoládék is. A vegán édesszájúaknak sem kell lemondani a kulináris élvezetekről, a dm polcain és Online Shopjában sokféle vegán alternatívát találhatnak. Gyakran a nem vegánok is az új lehetőségek fele fordulnak, hiszen sok érv szól a növényi édességek mellett: ízélményben ugyanúgy intenzív aromákat kapunk, és közben a környezetet is óvhatjuk. Ha a hagyományosan alkalmazott tejet növényi alternatíva helyettesíti, akkor csökken a CO2-kibocsátás, ráadásul a laktózérzékenyek sem maradna le a csokoládé élvezetéről.
A klasszikus mogyoróscsokoládét, a vegán tejcsokoládét, de az egészen különleges, például kekszdarabos fajtákat is megtalálják vásárlóink a dm Online Shopban.
Nézzen körül kínálatunkban, és rendelje meg kedvenceit könnyedén online!
Mit tartalmaz a vegán csokoládé?
Ami egyik fajtából sem hiányozhat, az a kakaó, hiszen anélkül nincs csokoládé. Kakaó tehát a vegán alternatívákban is van, akárcsak kakaóvaj és cukor. A fehér csokoládé eredeti receptje is vegán, a fehér szín nem a tejre utal, hanem a kakaó hiányára. A vegán kínálatunkban fehér és hagyományos csokoládé is helyet kap.
Vegán vs. nem vegán csokoládé
Hogyan tudjuk megkülönböztetni a hagyományos és a vegán csokit? A legfontosabb, hogy a vegán változat nem tartalmaz állati eredetű alapanyagokat. A hagyományos tejcsokoládé a kakaómassza, a kakaóvaj és a cukor mellett általában tejport vagy tejszínport is tartalmaz. Ez segíti a selymesen olvadó állag elérését. A vegán receptek mellőzik a tejet, helyette növényi italt, rizsport és kókuszkrémet használnak, hogy hasonlóan lágyan olvadó állagot érjenek el.
Az étcsokoládé vegán?
Az úgynevezett „sötét”, magas kakaótartalmú étcsokoládé nem tartalmaz tejet, általában csak kakaómasszából, kakaóvajból és cukorból áll. Nézzünk egy rövid áttekintést a különböző típusokról:
- Egyes típusok minimum 50 % kakaó tartalmaznak, enyhén keserűek
- Kakaófajtától függően a kakaótartalom 50 és 70 % között is lehet, ezek közepesen keserű változatok
- A csokoládék 70 % feletti kakaótartalommal pedig már keserűbb ízélményt adnak
Mindez azt jelenti, hogy a keserű csokoládé vegán? Nem feltétlenül! Akárcsak hagyományos társaik, tartalmazhatnak vajat, tejport és sellak-ot. Mindig érdemes figyelni az összetevők listáját. Ha az étcsokoládé vegán, akkor is előfordul, hogy tejcsokoládéval azonos helyen gyártják, így, ha valaki szigorúan vegán étrendet folytat, annak érdemes biztosra menni, és a hivatalos vegán logót keresni a terméken.
Kiváló ízek
Milyen a vegán csokoládék ízvilága? A vegán csokoládé szinte teljesen azonos a hagyományossal, így az íze sem különbözik nagyban. Nem mindenki szereti azonban az étcsokoládék fanyar ízét. Szerencsére az édes csokoládé piacán is széles vegán választékot találunk. A selymes állag eléréséhez itt a tejpor helyett rizsport vagy más helyettesítő alapanyagot használnak. Ismeri a vegán nyers csokoládét? Ez a változat csak kakaómasszából és kakaóvajból áll. Édesítőszerként kiváló minőségű összetevőket, például kókuszvirágcukrot vagy datolyát használnak. Mivel a vegán nyers csokoládé gyártása során alacsonyabb hőmérsékletet használnak, sok értékes összetevő a termékben marad, így például antioxidánsok vagy vas is.
Hogyan ismerem fel a vegán csokoládét?
A vegán csokoládé valódi csemege! Sok márkának saját vegán kínálata van, és a csomagoláson vegán logót használ. A vegán virág és a V-label embléma például garantálja, hogy a termék vegán. Emellett az összetevők listáját is érdemes természetesen megnézni.
Fedezzék fel a vegán csokoládék és édességek széles választékát!