Konzerv
Konzervek - különleges ételek, különleges hozzávalók
A könnyen szállítható, sokáig tárolható konzerv élelmiszerek között temérdek olyat találni, amelyek egy háztartásból sem hiányozhatnak. Például a bab, csemege kukorica vagy a paradicsom olyan klasszikus, konzervben vagy üvegben is kapható alapanyagok melyekből gyorsan tápláló fogások készíthetőek. Alakítson ki Ön is a konyhaszekrényben vagy a kamrában egy helyet ezeknek az ételeknek, és töltse fel a készletet a dm Online Shop kínálatából, hogy mindig legyen kéznél valami, amiből gyorsan elkészíthet egy ebédet vagy vacsorát!
Az ételek tartósítása
Az élelmiszereket konzervdobozokban és üvegekben már több mint egy évszázada tartósítják. A megfelelő tartósításhoz fontos, hogy az élelmiszer frissen kerüljön a csomagolásba. Ennek érdekében hirtelen hőkezelésnek, majd hűtésnek teszik ki, azaz blansírozzák. Az eljárást követően a konzervbe töltéskor az ételhez vizet és cukrot vagy sót adnak. Ezzel a módszerrel remekül megőrizhető a gyümölcsök, zöldségek aromája, tápanyagtartalma. Ezt követi a magas hőmérsékletű sterilizálás vagy pasztőrözés. A tartósított gyümölcsök és zöldségek majdnem olyan üdék, vitamindúsak, mintha frissen szedték volna. Azok a tárolók, amelyek a fényt egyáltalán nem vagy csak nagyon csekély mennyiségben engedik át, hosszabb ideig képesek megtartani az ételek magas vitamintartalmát.
Mely konzerv ételeket ajánlott otthon tartani?
Ételek, amelyeket mindig érdemes készleten tartani:
- Paradicsom konzerv: A hámozott, apróra vágott vagy pürésített paradicsom elengedhetetlen a konyhában. Hosszú eltarthatóságuk van, és gyors alapot biztosítanak különféle szószokhoz.
- Hüvelyesek: A csicseriborsó, a bab és a lencse amellett, hogy értékes növényi fehérjeforrások, fontos rostot, ásványi anyagokat és vitaminokat is biztosítanak. Közkedveltek köretek, főételek vagy feltétek alapjaként, különösen vegetáriánus és vegán étrendek esetén. Sok száraz hüvelyest akár egy teljes éjszakán át kell áztatni vagy hosszabb ideig előfőzni, hogy a feldolgozáshoz kellően megpuhuljon. Az ételek gyorsabb elkészítéséhez sokkal praktikusabb választás az előfőzött konzervek után nyúlni.
- Savanyúság: Az étkezések alkalmával gyakran érezzük, hogy valami még hiányzik az étel mellől. Ilyenkor kerül elő a savanyú uborka, pepperoni paprika vagy egy doboz csemege kukorica, melyek savanykás vagy édeskés ízekkel még ízletesebbé tehetik fogásainkat.
Hogyan tárolja helyesen?
Alapvetően a konzervdobozban és üvegben tárolt élelmiszereket hűvös, fénytől védett, száraz helyen kell tárolni. A száraz tárolás különösen fontos a dobozok rozsdásodásának megelőzése érdekében. A kibontást követően a fel nem használt ételeket javasolt hűtőbe helyezni, ahol néhány napig kiválóan elállnak és felhasználhatóak maradnak a következő főzések alkalmával. A megbontott, vissza nem zárható csomagolásokból a fel nem használt ételeket mindig helyezze át egy zárható edénybe. Ez nemcsak a visszazárhatóság miatt fontos, hanem ezáltal elkerülhető a doboz rozsdásodásának kockázata is.
Fedezze fel a tápláló, bio konzervek széles választékát a dm Online Shopban és rendelje meg kedvencét házhoz szállítással!