Zabpelyhes amerikai palacsinta

dm Kft.
2023. 07. 13.

Elkészítési idő: 15 perc
Előkészítési idő: 15 perc
Desszert
•
Gyors & egyszerű
•
amerikai
Hozzávalók
Adag: 2 Adag (10)
Zabpelyhes amerikai palacsintához
120 g dmBio zabpehely
1 ek. őrölt dmBio lenmag / 1 érett banán
250 ml dmBio natúr zabital / 250 ml dmBio natúr szójaital
1 tk. dmBio őrölt Ceylon-fahéj
1 csipet só
1 tk. dmBio sütőpor borkősavval
dmBio natív kókuszolaj a serpenyőhöz
Elkészítés
Zabpelyhes amerikai palacsinta
Alaposan turmixolja össze a zabpelyhet, az őrölt lenmagot/banánt, a növényi tejet és a fahéjat egy botmixerrel. Tipp: turmixolás előtt adjon hozzá egy csipet sót – a só mint ízhordozó később még jobban kiemeli a palacsinta édes ízét. Ezután forgassa bele a sütőport a zabpehelymasszába. Az összetevőket addig keverje, amíg sima tésztát nem kap.
Ezután hagyja egy ideig pihenni a masszát.
Ezalatt tegyen egy kevés kókuszolajat egy serpenyőbe, majd forrósítsa fel. Egy nagy kanállal vagy merőkanállal oszlassa el az egyes tésztaadagokat körkörösen, majd süsse meg a palacsinta mindkét oldalát enyhén barnás színűre.
Végezetül halmozza egymás tetejére az egyes zabpelyhes palacsintákat és ízlés szerint kínálja a kedvenc feltéteivel, például bogyós gyümölcsökkel, almadarabokkal, banánnal vagy diókrémmel. Aki inkább édesen szereti, juharsziruppal is meglocsolhatja a palacsintákat. Jó étvágyat!
Sokoldalú, laktató és ideális vegán étrend esetén is
A zab a hazai szuperétel. Számtalan reggeliötlet létezik, amelynek a zabpehely az alapja – a zabpelyhes amerikai palacsinták a hagyományos palacsinta egészségesebb alternatívájaként különösen népszerűek. Kevés összetevő, gyors elkészítési idő és a jóllakottság hosszan tartó érzése: ezek az amerikai palacsinta újragondolt változatát kedvelt reggeli étellé teszik. Az apró kerek sütemények főszereplője a zabpehely (= Instant Oats), amelyet liszt helyett használhatunk. Magas rost- és fehérjetartalmának köszönhetően a természetes gabona értékes tápanyagokkal látja el a szervezetet, és különösen sportolók körében népszerű energiaforrás. Friss gyümölcsökkel, diókrémmel és diófélékkel kínálva az amerikai palacsinták nemcsak étvágygerjesztőek, de csodálatosan puhák, édesek és finomak is. Apropó: aki tojás helyett almapürét, banánt vagy tojáshelyettesítőt használ, könnyedén varázsolhat vegán fogást a klasszikus reggeliből.
(Zabpelyhes) amerikai palacsinta, palacsinta vagy crêpe?
Igazából mi is a különbség az ízletes, serpenyőben sült édességek között?
Az eredeti „pancake” elnevezés Amerikából származik, ahol ez a juharsziruppal vagy olvasztott vajjal felturbózott kerek tészta már régóta az egyik legnépszerűbb reggeli. A pancake kisebb és lényegesen vastagabb, mint a palacsinta. Tejből, tojásból és lisztből készült puha tészta. A tészta sűrűbb, mint a palacsintáé, és állagának köszönhetően inkább süteményre emlékeztet. Palacsinta esetén a tésztát a serpenyő teljes felületén eloszlatva, egyszer meg kell fordítani és megsütni. A crêpe viszont a francia konyha kedvelt klasszikusa, és leheletvékony. A legjobban akkor sikerül, ha egy speciális serpenyőben, crêpe serpenyőben vagy egy elektromos crêpe-sütőn készítjük el.