
Kesudiós, kávés brownie-torta
Hozzávalók:
- 20 dkg dmBio étcsokoládé
- 12 dkg vaj + a formához
- 1,5 dl lefőzött presszókávé dmBio őrölt eszpresszókávéból
- 6 tojás
- 5 dkg dmBio finom nádcukor
- 8 dkg dmBio búzaliszt T550 + a formához
- 1 mokkáskanál dmBio borkő sütőpor
Csokoládékrémhez:
- 1 dl hideg habtejszín
- 5 dkg dmBio étcsokoládé
- 5 dkg vaj
A kávés díszítéshez:
- fél dl lefőzött presszókávé dmBio őrölt eszpresszókávéból
- 3 dkg dmBio étcsokoládé
- 2 dkg vaj
- 5 dkg dmBio kesudió
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra. Vajazzunk és lisztez-zünk ki egy 20–22 cm-es tortaformát.
- A vajat a csokoládéval és a kávéval együtt olvasszuk meg vízgőz felett. Az egész tojásokat keverjük habosra a cukorral (nem kell teljesen fehéredésig), majd szitáljuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet. Keverjük benne simára a csokoládés-vajas-kávés részt.
- Öntsük az előkészített tortaformába, és süssük 200 °C-os sütőben, vízfürdőben 25–30 perc alatt készre. (Egy magas falú tepsibe tegyünk félig vizet, helyezzük bele a megtöltött formát, úgy tegyük a sütőbe.) Akkor jó, ha a közepe még enyhén rezgős. A kihűlt tortát borítsuk ki a formából, mossuk el a formát, majd helyezzük vissza a süteményt.
- A csokoládékrémhez a hideg tejszínt verjük habbá. A vajat a csokoládéval együtt olvasszuk meg vízgőz felett, hűtsük le, keverjük el a felvert tejszínnel. Simítsuk a csokoládékrémet a torta tetejére. Tegyük a hűtőszekrénybe 2-3 órára.
- A díszítéshez a kávét, vajat, csokoládét együtt olvasszuk meg vízgőz felett, csurgassuk meg vele a tortát. A kesu-diót száraz serpenyőben pirítsuk meg, vágjuk durvára, szórjuk meg vele a sütemény tetejét, és tálaljuk.
Tápanyagtartalom egy szeletben: 365 kcal / 1528 kJ, 5,8 gramm fehérje, 26,4 gramm zsír, 25,6 gramm szénhidrát.
A lista vége