

dm Kft.
Olvasási idő 2 perc
•
2023. 02. 09.
A tök
A tök a bogyós gyümölcsök közé tartozik, ha szigorúan vesszük, úgy is fest, mint egy „páncélos bogyó“ a kemény héja miatt.
A tökfélék családjához mintegy 800 különböző fajta tartozik, köztük többek között az uborka, a dinnye, a cukkini – és maga a tök is. A botanikai nyelvben kabakosoknak nevezett tökféléknek több mint 800 termesztett változata ismert. Ezek közül a legtöbb azonban dísztök.
Hokkaido
Erőteljes, diós ízhatás, kemény gyümölcshús, narancsvörös szín, puha héj, amit nem kell lehámozni, igen változatosan felhasználható.
Sütőtök
Nagyméretű tökféle élénk narancsvörös gyümölcshússal és a sötétzöldtől a világosbarnáig számos színben előforduló héjjal. Íze gyümölcsös, savanykás, nyersen és főve is alkalmas például édességek vagy saláták készítéséhez.
Óriástök
Sárga színű tökféle enyhe ízzel, amely kiválóan illik desszertek és kompótok, valamint sütemények készítéséhez.
Sonkatök
Pézsmatöknek is nevezik. Körte alakú, sárga héjú tökféle, melynek húsa vajas, édeskés, mogyorós ízű. Könnyű meghámozni, rengeteg recept elkészítéséhez alkalmas.
Spagettitök
Kúp alakú tökféle, melynek világossárga gyümölcshúsa hosszú szálakból tevődik össze. Íze dióra emlékeztet. Többek között nagyon finom tészta helyett, szószokhoz.
Tippek és trükkök
Néhány apró trükkel egyszerűen megszabadulhatunk a tökfélék többé-kevésbé kemény héjától, és már hozzá is férünk a finom belsőhöz.
A tök felvágása: először vágjuk le a szárát és a virág helyét. Vágjuk félbe oly módon, hogy a tök tetejének közepébe szúrjunk bele egy éles késsel, és először az egyik felén vágjuk végig az aljáig, majd utána a másik oldalán is.
Magozás: egy evőkanállal kaparjuk ki a magokat a két félből, vagy ha úgy könnyebb, vágjuk előtte szeletekre a tököt.
Hámozás: szeletelés után darabonként vágjuk le a héjat a tökről.