FőnavigációKategória navigációFőtartalom

Így optimalizálhatja az energiafelhasználást a konyhában a főzés során

A konyhában különösen nagy számban vannak áramzabálók. És ezzel együtt ott rejlik a lehetőségek tárháza a spórolásra! Az alábbiakban tippeket talál arra, hogyan főzhet egészségesen és takarékosan.

Főzzön energiatakarékosan!

Főzzön gazdaságosan, fogyasszon kevesebb áramot!

Tudta, hogy a főzés egy átlagos háromfős családot tekintve az éves áramfogyasztás 11 százalékát teszi ki? Aki korszerű tűzhellyel rendelkezik, máris sok pénzt takaríthat meg a főzés során. Viszont vannak olyan dolgok is, amelyeket Ön is megtehet a takarékos főzés érdekében.

5 tipp az energiatakarékos főzéshez

  1. Fedőt rá! 
    Körülbelül háromszor annyi energiát vesz igénybe a főzés fedő nélkül. 
  2. A megfelelő méretű edény és a hozzá illő főzőlap 
    Már egy sima edény vagy serpenyő is energiatakarékos a főzés során, amennyiben az edény mérete megfelel a főzőlap nagyságának. Ügyeljen arra, hogy a főzőlap széle ne nyúljon túl az edényen és így ne távozzon értékes hő.
  3. A főzés vízgőzzel…
    …nemcsak olcsó, hanem egészséges főzési mód is. Az energiatakarékos főzés azt is jelenti, hogy kevesebb vizet használunk a főzéshez: pl. 1-2 cm víz elegendő a krumpli, a tojás vagy a zöldségek párolásához. 
  4. Használja ki a hőt 
    A tészta hamarabb megfő, ha a vízzel együtt melegítjük fel, nem pedig a már forrásban lévő vízbe dobjuk bele. A maradék hőt is ki lehet használni, például a villanytűzhely kikapcsolásával 5–10 perccel a főzési idő vége előtt. 
  5. Minőségi főzőedények
    Aki jó hőátadó képességgel rendelkező edényeket és serpenyőket használ, energiatakarékosan főzhet. Ideálisak és hatékonyak a teflonbevonatú serpenyők, valamint a nemesacél edények szendvics szerkezetű aljjal. A teflonserpenyőknek és -edényeknek pl. a főzés és a sütés során felhasznált energia mindössze 75%-ára van szükségük a hagyományos edényekkel és serpenyőkkel szemben.  

MEGJEGYZÉS: Ha vízforralóval forral vizet, mielőtt tojást, tésztát stb. főzne tovább egy edényben, pénzt takaríthat meg a főzés során.

7 általános energiatakarékossági tipp a konyhában

  1. LED-es világítás hagyományos lámpák helyett: akár 90 százalékos energiamegtakarítás. 
  2. Használja a sütőt energiatakarékosan: Aki eltekint az előmelegítéstől, energiát takarít meg, és az ételeket így is el tudja készíteni – esetleg érdemes gyakrabban ellenőrizni, hogy átsült-e. Az előmelegítésnek csak akkor van értelme, ha már rögtön magas hőre van szükség, mint a pizza, az aprósütemények vagy a zsömle esetében. A légkeverés ezenkívül energiatakarékosabb, mint az alsó-felső sütés. 
  3. Mosogatógép kézi mosás helyett: A legmagasabb energiatakarékossági osztályú mosogatógépek kb. 75% vizet és 50% áramot takaríthatnak meg. Az elöblítést is kerülni kell. Optimálisan töltse fel a gépet: a mosogatógépet csak akkor szabad elindítani, ha teljesen fel van töltve és megfelelően vannak elhelyezve benne a konyhai eszközök. 
  4. Tojásfőző és vízforraló a tűzhely helyett: Ebben az esetben az áramköltség 50–60%-át lehet megtakarítani. 
  5. Megfelelő hűtési hőmérséklet: kb. 7 fok a hűtőben és kb. -18 fok a fagyasztóban ideális és energiatakarékos. Ne tegyen meleg ételt a hűtőbe és mindig azonnal csukja be az ajtót.
  6. Ellenőrizze és olvassza le a fagyasztót rendszeresen. A túl sok jég a falakon megduplázza az energiafelhasználást.
  7. Húzza ki a csatlakozókat a konnektorból: A készenléti állapotban lévő eszközök felesleges energiát és pénzt fogyasztanak. Húzza ki tehát a kávéfőzőt, a vízforralót stb. a konnektorból. De figyeljünk a programozási funkcióval rendelkező eszközöknél: Ha kihúzza ezeket a készülékeket, törlődni fognak a beprogramozott funkciók, mint a kávéfőző automata indítása reggelente. 

Takarékosság a bevásárlásnál és a főzésnél 

Spóroljon már a bevásárlásnál: Eldobható helyett újrahasználható – ez legyen a mottó. Manapság a többször használatos mélyhűtő tasakok, zacskók, tárolóedények, dobozok és befőttesüvegek széles választéka áll rendelkezésre. Továbbra is fontos, hogy mindig friss gyümölcsöt és zöldséget vásároljon, és kerülje a már feldarabolt termékeket. Aki a nagykereskedők kedvezőbb saját márkás termékeit és nagyobb kiszereléseit választja, még többet takaríthat meg a vásárlás és a főzés során. Mindig legyen tisztában a kilóárakkal, és hasonlítsa össze az árakat a bevásárlás során. Figyeljen oda a szavatossági időre, és ha szükséges, főzzön egy levest a maradék zöldségekből vagy serpenyős zöldséget, hogy csak egy fazék/serpenyő legyen a tűzhelyen. Válassza az olyan jó fehérjeforrásokat, mint a szója, lencse, tofu stb. – nem kell mindig húsnak kerülnie az asztalra. Kerülje a készételeket és vásároljon konyhai fűszernövényeket, amelyek folyamatosan nőnek – inkább cserepeset a szárított fűszerek helyett. Ezenkívül hetente egyszer vásároljon be ahelyett, hogy ötször menne el a szupermarketbe. Jó ötlet az is, ha jóllakottan megy bevásárolni, mert aki éhes, sokszor kevésbé hatékonyan és költségtakarékosan vásárol. 

GYIK az energiatakarékos főzéshez

Hogyan lehet pénzt és áramot megtakarítani a konyhában?

Kapcsoljon ki minden használaton kívüli eszközt – ne hagyja stand-by üzemmódban sem. A hűtőszekrényt rendszeresen olvassza le, figyeljen oda a megfelelő hűtési hőmérsékletre, töltse fel teljesen a mosogatógépet és kerülje a kézi mosogatást. Alkalmazza hatékonyan a tűzhelyet és a főzőlapot, használja ki az elő- és utóhőt, válassza ki a megfelelő méretű főzőlapot és fedőt az edényhez, valamint vegyen igénybe kevesebb vizet az ételek főzéséhez.

Hogyan lehet pénzt megtakarítani a főzés során?

A takarékos vásárlás már önmagában fél siker – figyeljen oda a kilóárakra, vesse össze az árakat, vásároljon kedvezőbb, saját márkás termékeket és kerülje a készételeket. A főzés során pénzt takaríthat meg, ha vegyes összetevőkből álló ételeket készít, mint a serpenyős zöldségek vagy a levesek – ilyenkor használhat maradék zöldségeket is. Inkább válassza a párolást főzés helyett, mindig használjon fedőt és magas minőségű főzőedényeket.

Melyik főzőlap fogyaszt kevesebb áramot?

Kerülje a hagyományos elektromos főzőlapokat, mert ezek felmelegítéséhez rengeteg energiára van szükség, amelynek nagy része kihasználatlanul elillan. Inkább a korszerű főzőlapok ajánlottak: az üvegkerámia főzőlapok megfizethetőek, és lényegesen több energiát takarítanak meg, mint a hagyományos főzőlapok. Egy indukciós főzőlap a legenergiatakarékosabb. Csak ott keletkezik hő, ahol szükség van rá – közvetlenül az edény aljánál. Az energiatakarékos főzéshez a gáztűzhelyek jelentenek alternatívát. Néhány másodperc után biztosítják a kívánt hőmérsékletet, és az energiaellátást ugyanilyen gyorsan le lehet állítani. A kilowattóránkénti  költségek alacsonyabbak, mint a többi főzőlap esetében.

Hogyan forraljon vizet energiatakarékosan?

A legjobb, ha vízforralót használ. Itt lényeges, hogy csak annyi vizet forraljon, amennyi valóban szükséges a vízforraló lehető legenergiatakarékosabb használatához. Minél több vizet forral, annál több áramra lesz szükség. Aki kevesebb vízzel főz, illetve párol, gazdaságosabban is főzhet. 

Ajánlott termékek

  1. Márka: dmBio; Terméknév: Natúr tofu, 200 g; Ár: 829 Ft; Alapár: 0,2 kg (4 145 Ft / 1 kg); dm márka logó; 4,559 5 csillagból 127 értékelés alapjánNatúr tofu dmBio
    dm márka logó
    829 Ft
    0,2 kg (4 145 Ft / 1 kg)

A lista vége