FőnavigációKategória navigációFőtartalom

Házi készítésű madáreleség: DIY ötletek feketerigóknak, cinkéknek és egyéb kismadaraknak

Amikor a nappalok lassan, de biztosan egyre rövidebbek lesznek és az éjszakák hidegekké és fagyosakká válnak, madaraink buzgón kutatnak élelem után. És örülnek a további táplálékforrásoknak. De ahelyett, hogy kész madáreleséget vásárolna a boltban, egyszerű receptek alapján elkészítheti házilag is és többféle kivitelben tervezheti meg. Az alábbiakban megtudhatja, hogyan készíthet egyszerű hozzávalókból madáreleséget házilag.

madáreleség házilag

A madarak etetése télen

A madarakat valójában egész évben lehet etetni. Szakértők azonban különösen télen – novembertől február végéig – javasolják az etetést. Miért? Mert például egy felnőtt széncinege mindössze 20 grammot nyom és minden egyes fagyos éjszakán a testsúlyának 10%-át elveszíti. A kismadár rengeteg energiát használ fel az anyagcseréje fenntartásához és a magas, 40 fokos testhőmérsékletének megtartásához. És ugyanez vonatkozik az összes többi hazai énekesmadárra. Így elengedhetetlen, hogy a madarak – különösen a hideg téli hónapokban – jó minőségű eleséghez jussanak. És ilyenkor igazán jól jön a házi készítésű madáreledel mint kiegészítő tápanyagforrás.

Miért érdemes madáreleséget házilag készíteni?

A barkácsboltokban és a kertészetekben kapható madáreleség gyakran drága. Ezenkívül sok esetben tartalmaz parlagfűmagokat. Ezekben pollenek vannak, amelyek heves allergiás reakciókat válthatnak ki. Még az olyan madáreleség is, amely „parlagfűre ellenőrzött” felirattal van ellátva, tartalmazhat nem kívánt magokat. Egy biztonságos és olcsó alternatívája a vásárolt madáreleségnek, ha házilag készíti el. Egy könnyen tisztítható és megtölthető madáretetővel, de akár felakasztható, házi készítésű finomságokkal is hozzájárulhat a helyi biodiverzitás megőrzéséhez, valamint ahhoz, hogy a madarak biztonságban vészeljék át a hideg téli hónapokat.

Tudta?

Az őshonos énekesmadár-fajták sokszínűsége veszélyeztetett: míg például 50 évvel ezelőtt 110 költő faj élt a Bodeni-tónál, mára több mint egyharmaduk eltűnt.

Megfelelő eleség az őshonos madarak számára

Az őshonos madarak aszerint különböztethetők meg, hogy magevők vagy pedig puha eleséget fogyasztanak. A magevők erős csőrükkel kemény magokat is fel tudnak törni. Szívesen esznek napraforgómagokat és egyéb kemény magokat. A puha eleséget fogyasztók menüjében szerepel a zabpehely, a mák, a korpa, a mazsola és a gyümölcs. Egyes madárfajok – mint például a cinegék – mindenevők. Szívesen csipegetnek puha eleséget, de ropogós magvakat is. Apropó: a kenyérnek semmi keresnivalója a madárbüfében, mivel feldagad a madarak gyomrában, és ártalmas az állatok számára.

Puha eleséget fogyasztók: a vörösbegy, a feketerigó, a rigó, a seregély, az ökörszem

Magevők: pinty, veréb, csíz, süvöltő/pinty

Mindenevők: a cinege, a harkály, a csuszka

Alaprecept a házi készítésű madáreleséghez

A legegyszerűbb módja a jó minőségű házi madáreleség elkészítésének, ha tápláló, zsíros eledelt állít össze. Egyrészt a zsír pótolhatatlan energiaforrás a kismadarak számára. Másrészt a zsír minden magot és gabonát egyben tart. Így néz ki tehát a házi készítésű madáreleség alapreceptje:

  1. Forrósítson fel, de ne hagyjon felforrni 300 gramm kókuszzsírt (alternatívaként marhafaggyút vagy vajzsírt) egy edényben.
  2. A puha zsiradékhoz adjon két evőkanál étolajat. Ez biztosítja, hogy a massza a hidegben se legyen kemény és törékeny.
  3. Keverjen bele 300 gramm magkeveréket, például napraforgómagot, kendermagot, kölest és darabolt diót a zsíros masszába.
  4. A puha eleséget fogyasztók számára a napraforgómagok helyett ideális a zabpehely, a búzakorpa, a mazsola vagy akár a szárított bogyó is.
  5. A házi készítésű madáreleséget töltse egy formába (pl. egy virágcserépbe), hagyja kihűlni, majd másnap akassza fel.

Lakoma a madárbüfében

Összegyűjtöttünk Önnek néhányat a számtalan ötlet közül, hogyan készíthet ízléses házi madáreleséget a színes madárbüféhez. Hiszen a látvány is fontos…

Cinkegolyó – a klasszikus madáreleség

A cinkegolyó klasszikusnak számít a házi készítésű madáreleségek között. De tudta, hogy nemcsak a különféle cinkék rajonganak a gombócokért, hanem a harkályok is? Ráakaszkodnak a gombócokra és teljes erőből csipegetik belőlük az élelmet. Ehhez a gombócoknak nem kell mindig lógniuk, nyugodtan elhelyezheti őket az ágak közé is. Így készülnek a gömbölyű finomságok:

  1. Melegítse fel a zsiradékot az alapreceptben leírtak szerint.
  2. Adjon hozzá tetszés szerint gabonát – a cinkék köztudottan mindenevők.
  3. Hagyja a masszát kissé kihűlni, majd formázzon gombócokat a kezével.
  4. Dolgozzon bele egy szalagot a gombócba a felakasztáshoz, vagy a megszilárdulás után húzzon rajta keresztül egy vékony drótot.

Nassolni való madárkekszek

Igazi ünnepi lakoma a rigóknak, pintyeknek és seregélyeknek, ugyanakkor jól mutat e dekoratív madáreleség fákra vagy bokrokra aggatva.

  1. Melegítse fel a zsiradékot az alapreceptben leírtaknak megfelelően.
  2. Béleljen ki egy tepsit alufóliával, majd tegyen rá különféle sütikiszúrókat: szíveket, csillagokat – tetszés szerint.
  3. A gabonaszemeket (lásd az alapreceptet) töltse kb. öt mm magasan a formákba. Fűzzön át egy szalagot a formán, hogy később felakaszthassa.
  4. Ezután öntse a zsiradékot a kekszforma széléig, majd hagyja az egészet kihűlni.
  5. Végül óvatosan vegye ki a formákból a kihűlt madársütiket. Most fogyasztásra készen fel lehet őket akasztani egy fára vagy a bokrokra.

Tipp: Ha a sütiformák feltöltése során megfeledkezett volna a szalagról a felakasztáshoz, utólag is egyszerűen átszúrhat egy vékony drótot a zsíros-magvas madársütiken.

Töltött kókuszhéj madáretetőként

A házi készítésű madáreledel további változata, amely szintén mutatós és könnyen elkészíthető, a kókuszhéj mint madáretető. Bonyolultnak hangzik, de nagyon egyszerű:

  1. Szúrjon vagy fúrjon két lyukat egy kókuszdió „szemébe” és öntse ki a tejet.
  2. Fűrészelje ketté a diót és szedje le a gyümölcshúst.
  3. Húzzon át ágakat a nyíláson és rögzítse dróttal, nehogy kicsússzanak. Az ág felső végén a fél kókuszdiót, mint egy alul nyitott harangot fel lehet akasztani, az alsó ágvégen a kismadarak meg tudnak kapaszkodni evés közben.
  4. Öntse az előkészített mag-zsiradék keveréket (lásd az alapreceptet) még folyékony állapotban a fél kókuszdióhéjba, hagyja kihűlni, majd akassza fel.

Ideális hely a házilag készített madáreleséghez

A legjobb, ha a házi készítésű madáreleséget az ablak közelében, egy széltől és időjárástól védett helyen lévő fára vagy bokorra rögzíti. Így a madáreleség nem lesz nedves és nem romlik meg, ezenkívül közelről megfigyelheti a cinkéket, vörösbegyeket (és talán még a csuszkákat és a harkályokat is). Ügyeljen arra, hogy ne kerüljön madárürülék az etetőhelyre, ellenkező esetben fennáll a betegségek elterjedésének veszélye. Ideális, ha a saját készítésű madáreleséget árnyékos helyre helyezi, hogy enyhe és napos időben ne puhuljon meg. Ezenkívül az eleséget olyan magasra akassza, hogy a macskák ne érhessék el a madarakat.

Madáreleséget készíthet házilag, ha különféle gabonaszemeket, magokat, gabonapelyheket, bogyókat és szárított gyümölcsöt összekever zsírral és különböző formákba teszi. Attól függően, hogy milyen madarakat szeretne odacsalogatni, variálhatja a gabonaszemeket, magokat, amelyeket a zsiradékhoz ad.

A zsiradék a házi készítésű madáreleség alapösszetevője. Energiaforrás a kismadarak számára. A magevők a napraforgómagot és az egyéb kemény gabonaszemeket kedvelik. A puha élelmet fogyasztó madarak pedig a zabpelyhet, mákot, korpát, a mazsolát és a gyümölcsöt részesítik előnyben. Egyes madárfajok – például a cinegék – puha és magvas táplálékot is fogyasztanak.

A zabpehely különösen alkalmas a puha élelmet fogyasztó madarak számára, mint a vörösbegy, az erdei szürkebegy, az ökörszem, a feketerigó és a seregély. Igazán különleges csemege a cseppnyi olajjal elkevert zabpehely.

A kókuszzsír, a marhafaggyú vagy a vajzsír megfelelő alapként szolgál a házi készítésű madáreleséghez. Tipp: a zsírt csak hevítse, soha ne forralja!

A legjobb, ha a házi készítésű madáreleséget száraz helyen, gondosan bezárva tárolja. Így nem penészedik meg és a lisztkukacok vagy az élelmiszermolyok nem kerülhetnek az éhes kismadárkáknak szánt finomságok közelébe.

Ajánlott termékek

  1. Márka: dmBio; Terméknév: Bio szezámmag, hántolatlan, 500 g; Ár: 1 699 Ft; Alapár: 0,5 kg (3 398 Ft / 1 kg); dm márka logó; 4,597 5 csillagból 119 értékelés alapjánBio szezámmag, hántolatlan dmBio
    dm márka logó
    1 699 Ft
    0,5 kg (3 398 Ft / 1 kg)
  2. Márka: dmBio; Terméknév: Bio magkeverék mogyoróból és diófélékből, 200 g; Ár: 2 399 Ft; Alapár: 0,2 kg (11 995 Ft / 1 kg); dm márka logó; 4,644 5 csillagból 357 értékelés alapjánBio magkeverék mogyoróból és diófélékből dmBio
    dm márka logó
    2 399 Ft
    0,2 kg (11 995 Ft / 1 kg)

A lista vége