FőnavigációKategória navigációFőtartalom
  1. 6116DXX1

A lista vége

Lépésről lépésre egyenesen az otthonába

Amíg a kész termék a kezébe kerül, hosszú az út és sok lépésen megy keresztül. Az alábbiakban betekintést nyerhet a termékek gyártásába, és megismerheti mindazokat, akik részt vettek benne.

  1. Station 1

    → Termesztés és betakarítás

  2. Station 2

    → Feldolgozás

  3. Station 3

    → Gyártási partnerünk és beszállítónk

  4. Station 4

    → Tőlünk Önhöz

A lista vége

A Jackfruit termesztése és feldolgozása

1. Termesztés, betakarítás -  Hosagunda, Karnataka, India

A jackfruit (zsálya) egy mulbery családhoz tartozó gyümölcs, amely trópusi országokban honos. Főként Indiában, Thaiföldön, Bangladesben, Indonéziában, Nepálban és Srí Lankán termesztik, és Európában gyakran használják húspótlóként. A jackfruit eredetileg Dél-Indiából származik, de mára más hasonló éghajlati viszonyokkal rendelkező trópusi országokban is termesztik. A "dmBio Jackfruit konzerv" a Karnataka államban található Hosagunda-ból származik.

  1. Több mint 1200 gazdálkodó termeszti az egzotikus gyümölcsöket Hosagunda és a környékbeli termőterületeken. Az egyes farmok mérete körülbelül 4-8 hektár, tehát viszonylag kicsi méretűek.

  2. A gazdálkodók szövetkezetbe tömörültek, amely számos előnyt kínál. A közös munka révén hatékonyabbá tehetők a folyamatok, a források közös felhasználása valósulhat meg, és egységesen végezhetők az ellenőrzési eljárások. A szövetkezeten keresztül a gazdálkodók ingyenes képzéseket és biodinamikus trágyát kapnak.

  3. Ramesh, 42 éves, 2011 óta szállít Jackfruitot a szövetkezetnek. A Jackfruit mellett kókuszdiót és hajdinát is termeszt. A földek generációról generációra öröklődtek, amelyeket édesapjától vett át. Ramesh 2008-ban tért át a biodinamikus gazdálkodásra. Hangsúlyozza, hogy mennyire fontos minden egyes munkafolyamat a gazdálkodásban annak érdekében, hogy magas hozamot érjenek el és jó minőségű termékeket tudjanak árusítani.

  4. Santosh 38 éves. Ő is átvette a gazdaságot szüleitől.2012-ben tért át biodinamikus gazdálkodásra. Santosh elsősorban Jackfruitot, tamárit, kesudiót, hajdinát és kókuszdiót termeszt. Mind Ramesh, mind Santosh büszkén beszél arról, hogy 2019 óta új fajtát termesztenek Jackfruitból, amely kevésbé ragadós levet tartalmaz, így megkönnyíti a későbbi feldolgozást.

  5. A Jackfruit a fa törzsén nő. Egy fa átlagosan évente körülbelül 250 gyümölcsöt ad. Egy gyümölcs akár 100 cm hosszú és 50 kg súlyú is lehet. A Jackfruit virágzási időszaka szeptembertől februárig tart. A gyümölcsök egész évben nőnek, de a fő betakarítási időszak április-májusra és december-januárra esik a rövidebb virágzási időszak miatt az esős évszakban.

  6. A gyümölcsök éretlen állapotban általában mintegy 80 nap után kerülnek betakarításra. Teleszkópos sarló használatával szüretelnek, amellyel a Jackfruitot közvetlenül a földről lehet betakarítani anélkül, hogy a gazdálkodóknak fel kellene mászniuk a fára. Ez a betakarítási módszer jelentősen növeli a biztonságot a gazdálkodók számára.

  7. Ebben az éretlen állapotban még nem alakult ki édesség - a zöld gyümölcshús íztelen, ami ideálissá teszi húspótlóként való felhasználását. A teljesen érett gyümölcs más ízek keverékére emlékeztet, mint például a mangó, banán és az ananász.

  8. A Jackfruit különböző növényi részekből áll. A belső gyümölcshús, amely a magvakat körülveszi, botanikailag "gumónak" nevezhető. Ezek a gumók valójában a Jackfruit virágrendjének a részei.

  9. A fiatal jackfruitokat a közösség raktárába szállítják, majd onnan csomagolt formában továbbítják a feldolgozó üzembe.

  10. Shiva Kumar, 48 éves, 1999 óta dolgozik a szövetkezetnek. Mint helyi tisztviselő, Shiva folyamatosan kapcsolatban áll a gazdálkodó nőkkel és férfiakkal, rendszeresen meglátogatja a farmjaikat. Képzéseket tart és tanácsokkal látja el a gazdákat a biológiai gazdálkodás terén. A mezőgazdaság Shiva élete, a jövőben továbbra is szeretné átadni tudását és lelkesedését a biológiai gazdálkodásokban, és együtt dolgozni a gazdákkal.

A lista vége

Dolgozó nő a feldolgozás során

2. Feldolgozás - Bengaluru, Karnataka, India

Az Indiai Karnataka államban, ahonnan a jackfruit is származik, dolgozzák fel és töltik konzervekbe a gyümölcsöt, majd címkézik azokat. Ennek eredményeként a jackfruit esetében a bevételek nagy része  Indiában marad.

  1. Miután megérkezik a Bengaluru-i feldolgozói telephelyre, a jackfruit először egy ellenőrzésen megy keresztül. Megvizsgálják az minőségét és újra osztályozzák a gyümölcsöket az érettség szerint.

  2. A jackfruit először megpucolásra kerül...

  3. ...aztán kis darabokra vágják. A héjat és minden további, nem ehető részt kiválogatják, és komposztálásra vagy trágyaként való felhasználásra használják.

  4. Ezután a korábban feldolgozott gyümölcsöt blansírozzák.

  5. A következő lépésben a gyümölcsöt páclébe áztatják, majd konzervdobozokba töltik.

  6. A konzervdobozok lezárásra kerülnek, majd autoklávban sterilizálják őket. Ez azt jelenti, hogy a dobozokban levő tartalom magas hőmérsékletnek és nyomásnak vannak kitéve, hasonlóan egy gyorsfőzőhöz. Ez biztosítja a tökéletes sterilizálást.

  7. Az áru minőségének biztosítása érdekében különböző laboratóriumi teszteknek, valamint egy kiegészítő végellenőrzésnek vetik alá, mielőtt a szállításra kész állapotban palettákra csomagolják a Chennaiba tartó hajózáshoz. Innen hajóval megy Hamburgba.

  8. Harshita 23 éves és 2019 óta dolgozik a munkahelyén, ahol a jackfruit feldolgozásával foglalkozik. Ő felelős azért, hogy minden konzervdoboz megfelelő információval (mint például a sorozatszám vagy a szavatossági idő) legyen ellátva. Harshita különösen élvezi a munkában a egyeztetést, koordinációt és a kollégákkal folytatott megbeszéléseket. Nagy ambíciói vannak a karrierbeli fejlődésre a vállalaton belül.

  9. Viji 51 éves és a gyártási igazgató a vállalkozásban. A munkája során különösen élvezi a nők támogatását és megerősítését. Azáltal, hogy a gyárban dolgoznak, a nők függetlenséget szereznek, saját állandó jövedelemmel rendelkeznek, és nem függnek a családtól vagy a férjektől. Lehetőségük van önálló életet élni. A munkahely továbbá támogatja, hogy az alkalmazottak gyermekei iskolába járjanak, és megbízható hozzáférést kapjanak az oktatáshoz.

A lista vége

Gyártási partnereink és szállítóink

3. Gyártási partnereink és szállítóink - Berlin, Németország

Berlinben, németországi székhellyel rendelkező gyártási partnerünk és beszállítónk, kifejezetten a válogatott minőségű bio alapanyagokból készült vegán finomságokra specializálódott. Termékeik középpontjában az innováció, a kulináris exkluzivitás és a szabad tudatú élvezet állnak. Számukra a társadalmi és környezeti fenntarthatóság, valamint az etikus gyakorlatok kiemelt szempontok, amelyek tükröződnek a beszállítási láncukban és az együttműködésben a beszállítóikkal. Fontosnak tartják a párbeszédet a gazdálkodókkal, kiegyensúlyozott árakat kínálnak és támogatják őket képzésekkel és tanúsítványokkal. Megbízható kapcsolódási pontot jelentenek közöttünk és az indiai vállalat között.

dm elosztóközpont

4. Tőlünk Önhöz

A dmBio jackfruit konzervek az utolsó szakaszban járnak, amikor a disztribúciós központjainkból útra kelnek a dm üzletek felé. A célba érkezve a dobozokat a polcokra helyezik, ahol önök megtalálhatják azokat a következő vásárlásuk alkalmával.

Ez a termék az alábbi tanúsítványokkal rendelkezik:

Ezt a projektet támogatjuk:

Faültetvényekkel történő ökológiai termesztési rendszerek fejlesztése

A faültetvényekkel történő ökológiai termesztési rendszerek fejlesztése

A projekt partnerünkkel és az indiai vállalattal közösen valósul meg. A projekt céljai közé tartozik a talajleromlás megelőzése, a biológiai sokféleség növelése, valamint a Hosagunda és környékén élő kisparaszt családoknak a diverzifikáció és a termelékenység növelése révén magasabb és stabil jövedelem biztosítása.

A gazdálkodókat támogatják az új fák ültetésében, az agroerdészeti gyakorlatokban és általánosságban jó mezőgazdasági gyakorlatokban való képzésben. A projekt keretében 250 hektár degradált erdős területet állítanak helyre, 25 000 fa ültetésével Karnataka államban, különösen Hosagunda területén.

A projekt futamideje alatt és azt követően akár 2000 ember is képzésben részesülhet. Ehhez egy bemutatófarmot hoznak létre, amelyet egy meglévő információs és oktatási központba kapcsolnak be.