FőnavigációKategória navigációFőtartalom
  1.  4687DXX2

A lista vége

Lépésről lépésre az Ön otthonában

Amíg a kész terméket a kezében nem tartja, számtalan gyártási folyamaton megy keresztül.
Az alábbiakban betekintést nyerhet terméke feldolgozási folyamataiba, és megismerheti azokat az embereket, aki részt vettek bennük.

Weltkarte
  1. Sprungmarke

    → Termesztés és szüret

  2. Sprungmarke

    → Feldolgozás

  3. Sprungmarke

    → Importálás és kereskedelem

  4. Sprungmarke

    → Tőlünk Önhöz

A lista vége

Mangofa

Termesztés és betakarítás, Imatoro, Kangala, Douna, Kankalaba, Burkina Faso

A mangó a szumákfélék családjába tartozó, örökzöld mangófa termése, amely 45 méter magasra is megnőhet. A mangófa akár 300 gyümölcsöt is terem és elsősorban trópusi területeken nő, köztük Közép- és Dél-Amerikában, a Karib-térségben és Afrika trópusi övezetében. Több mint ezer mangófajta létezik, amelyek nagyságukban, alakjukban és ízükben is különböznek. A betakarítás ideje fajtától függően változik március és szeptember között. Az érett gyümölcs akár 20 centiméter nagyságú és két kilogramm súlyú is lehet. A mangó gyümölcshúsa mellett a zúzott magja is felhasználható olaj előállításához. 

  1. Európában a mangót friss gyümölcsként vagy szárított formában találhatjuk meg az üzletekben. A "dmBio Mangószeleteink" szárított termékek, melyek Naturland minőségben, Burkina Faso nyugati részéről származnak. Az ottani trópusi klímát a szélsőséges szárazság és az esős évszakok jellemzik. Az átlaghőmérséklet 25-30 °C között van.

  2. Körülbelül 160 család hét szövetkezetben szerveződve, összesen körülbelül 300 hektárnyi területen termeszti ezeket a gyümölcsöket. A szövetkezetek összefogásával a folyamatok hatékonyabbá tehetők, a források közösen felhasználhatók és az igazolási folyamatok egységesen elvégezhetőek.

  3. A gazdálkodók rendszeres képzéseket kapnak a legjobb mezőgazdasági gyakorlatok és a zöld termesztési módszerek terén. A mangók mellett akác és datolya fákat is gondoznak a farmokon, hogy javítsák a talaj minőségét és elősegítsék a biodiverzitást. Emellett a további nyersanyagok értékesítése szélesebb körű jövedelmet biztosít, így a gazdálkodók stabilabb megélhetést tudnak teremteni.

  4. Burkina Fasóban főként az Amelie, Brooks, Leepens és Kent fajtákat termesztik. Az mangók a fajtától függően március és szeptember között kerülnek betakarításra. Az mangókat éretlen állapotban szedik le, mivel a teljesen érettek sokkal érzékenyebbek a szállítási károsodásokra. Az összegyűjtött bio mangókat körültekintően szállítják és a fővárosban, Ouagadougouban dolgozzák fel.

A lista vége

Dolgozónő

Feldolgozás, Ouagadougou, Burkina Faso

Ouagadougouban a mangó további feldolgozásra kerül és előkészítik a Németországba történő exportálásra. Előfeldolgozó üzemünkben egész évben mintegy 30 főt foglalkoztatnak. Ehhez jön még mintegy 100 idénymunkás a termelésben.

  1. Előfeldolgozó üzemünkben, ahol a mangók Ouagadougouban feldolgozásra kerülnek, a gyümölcsöket a teljes érésig tárolják. Ez akár egy hétig is eltarthat.

  2. Ezután szétválogatják...

  3. ... megmossák...

  4. ... meghámozzák és felaprítják...

  5. ... és végezetül kb. 12 órán át szárítják őket. Egy kilogramm szárított Amelie mangóhoz 12–15 kilogramm nyersanyagra van szükség, a Brooks fajtához 18–25 kilóra és a Leepens fajtához kb. 15 kg-ra.

  6. A késztermék szigorú minőség-ellenőrzésen megy keresztül, majd zsákokba, végül kartonokba csomagolják. Az árut vonattal és teherautóval, hűtött konténerben szállítják az elefántcsontparti Abidjan kikötőjébe és onnan hajóval Hamburgba. Innen teherautóval kerül a gyártó partnerünkhöz.

  7. 2009-ben Fogué Kouduahodie megalapította a feldolgozóüzemet azzal a céllal, hogy a burkinai kistermelőket ösztönözze az ökológiai mezőgazdaságra történő átállásra. Átveszi a mangójukat, feldolgozza, majd exportálja őket. Így munkahelyek jönnek létre a feldolgozóüzemben és a kistermelők eljuthatnak a nemzetközi piacra.

  8. Jacqueline Toe 52 éves és 2009 óta a Fogué’s üzem alkalmazásában áll. Ő felel az alapanyagok beszerzéséért és a gyártásért, illetve gondoskodik a magas minőségi követelmények betartásáról. Különösen szereti a jó munkahelyi légkört a kollégákkal.

A lista vége

Herstellpartner & Lieferant

Import és értékesítés, Oyten, Németország

Gyártó partnerünk egy igazi bioúttörő, amely már több mint 40 éve az ökológiai gazdaságból származó szárított gyümölcsökre, diófélékre és kókusztermékekre specializálódott, amelyeket gondosan dolgoznak fel és erőforrás-kímélő módon csomagolnak be. A középvállalkozás a hosszú távú személyes kapcsolatokra épít termelő partnereivel világszerte, saját bioprojektjei vannak és támogatja a helyi gazdákat. Célkitűzései középpontjában a származási országokban folytatott képzéseken és az új feldolgozóüzemek nyitásán felül a Naturland-minősítésű termékpaletta bővítése és az ökológiai gazdálkodást folytató mezőgazdasági területek növelése áll.

  1. A mangót gyártó partnerünknél is intenzív minőség-ellenőrzésnek vetjük alá, amely magában foglal – egy akkreditált laborban végzett szermaradvány-elemzés mellett – egy érzékszervi vizsgálatot is.

  2. Amennyiben az áru rendben van, kiengedik feltöltésre és futószalagon elszállítják a többfejes mérleghez.

  3. Egy ejtőcsövön keresztül a mangócsíkok zacskókba kerülnek és lezárják őket. A csomagolófóliára előzetesen rányomtatják a minőségmegőrzés dátumát és a tételt, majd egy zárócímkével látják el.

  4. A zacskók dobozokba és raklapokra történő becsomagolása előtt további ellenőrzésekre van szükség az esetleges idegen testek és a megfelelő töltési mennyiség tekintetében.

  5. Gyártó partnerünk a beszállítójával történő, hosszú távú együttműködésre támaszkodik, ami számukra és a gazdák számára is stabilitást és tervezési biztonságot nyújt. A projektben részt vevő partnerek támogatásban részesülnek a termékminőséggel és a fenntarthatósággal kapcsolatos összes követelmény teljesítésében, beleértve a tanúsítványok finanszírozását is.

  6. Gyártó partnerünk 2011 óta működik együtt a Burkina Fasó-i mangóbeszállítóval, és évente legalább egy alkalommal ellátogat a helyszínre. A szoros, hosszú távú együttműködésnek köszönhetően a művelt területek jelentős mértékben bővültek. Gyártó partnerünk ezenfelül beruházásokkal támogatja a fejlesztési lehetőségeket a minőség, a hatékonyság és a fenntarthatóság tekintetében.

A lista vége

Logistikzentrum

Tőlünk Önnek

Elosztóközpontjainkból a dmBio mangócsíkok megkezdik a dm üzletekbe vezető útjuk utolsó szakaszát. Itt megérkezve felkerülnek a polcokra, ahol a következő bevásárlása során Ön is megtalálhatja őket. 

Az Ön terméke az alábbi tanúsítvánnyal rendelkezik:

Ezt a projektet támogatja:

Kleinbäuerinnen und Kleinbauern in Burkina Faso

Az ökológiai gazdálkodás elősegítése Burkina Fasóban

Fogué Kouduahodie 2009-ben alapította cégét Ouagadougouban, Burkina Fasóban. Az üzemben biomangót dolgoznak fel és exportálnak. 

Fogué élelmiszer-technológiai mérnök, aki többéves tapasztalattal rendelkezik a szegénység technikai enyhítése és a fenntartható mezőgazdaság területén. Cégével célul tűzte ki, hogy a burkinai gazdákat meggyőzze az ökológiai gazdálkodás előnyeiről, képezze őket, és összekapcsolja őket a világpiaccal. Üzeme biotermesztésű mangót vásárol, amelyet feldolgoz és többek között Németországba exportál. Ezzel elősegíti a klíma- és a fajtavédelmet, valamint stabil jövedelmet biztosít a gazdák és az alkalmazottak számára. 

Német gyártó partnerünk szinte megalapítása óta támogatja a burkinai üzemet. A szoros együttműködés hivatalosan 2011-ben kezdődött. Gyártó partnerünk nemcsak a szárított mangó importálásával foglalkozik, hanem támogatja a burkinai üzemet a szezon előtti nyersanyagok beszerzése, a tanúsítványok, a beruházások és egyéb fejlesztések finanszírozásában a folyamatok, a minőség és a fenntarthatóság javítása érdekében.

Az ökológiai termesztésről a Naturlandra való átállást közösen döntötték el és valósították meg sikeresen. A Naturland irányelvei túlmutatnak az EU ökológiai irányelvein. A kritériumok között szerepel a teljes vállalkozás átállása az ökológiai és szociális irányelvek betartására, amelyek minden üzemre kötelezőek.

Gyártó partnerünk és a Fogué’s üzem úgy döntöttek, hogy a jövőben is fenntartják és tovább szélesítik a magas színvonalat. Bővítik a termesztési projektet, mind további termőterületekkel, mind pedig további nyersanyagokkal. Ez egyéb előnyöket jelent a természet számára és plusz bevételi forrásokat a gazdáknak. A dm támogatást nyújt ezeknek a terveknek a megvalósításában.