FőnavigációKategória navigációFőtartalom
dmbio olaszos ízek

Különlegességek a dmBio exkluzív kínálatában

A filmekben mindig csodás jeleneteket láthatunk, arról, ahogy a család az asztal köré gyűlik és együtt fogyasztja el az elkészített ételeket. Ez a ’rituálé’ szerencsére a világ minden táján hasonlóan zajlik, a különbséget csupán a hozzávalók jelentik.

  1. dmbio
  2. dmbio
  3. dmbio

A lista vége

Olaszország híres a család és az ételek iránti szeretetéről. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a helyiek elmondása szerint az olasz otthon talán legfontosabb bútordarabja a la tavola, azaz az étkezőasztal. Az életüket jellemző szenvedély nem csak az evésre, de magára a főzésre is kihat. Az anyáról lányára szálló titkos tésztareceptek, a napérlelte zöldségekkel készített gazdag raguk, valamint a bor és a sajt is a kultúra fontos részét képezik.

A lista vége

Nem vitás, hogy a görög konyha legelterjedtebb fogása a gyros, azonban, ha jobban szemügyre vesszük az ország gasztronómiáját, azért jóval szélesebb a kínálat: a konyhát főként a kellemesen fűszeres húsok (bárány, marha, kecske), az olíva, a joghurt, a méz, a zöldségek és hüvelyesek, valamint a különféle halételek jellemzik.


A lista vége

A ázsiai konyha szinte spirituális magasságokba emeli az étkezést - a legfontosabb vezérelv a természettel való harmónia megőrzése. Az alapanyagok kiválasztásánál mindig kiemelten ügyelnek a frissességre (nyers fogások), az étel prezentálására, valamint a szezonalitásra. A tradicionális ételek elkészítéséhez azonban érdemes bővíteni az alapanyagismeretünket: a hozzávalók között gyakran találunk japán rizst, tofut, wasabit, szójaszószt, miszot, rizsecetet, zöld teát, szezámolajat, halszószt, gyömbért és kimchit is.

 

A lista vége

  1. dmbio

    Tudta, hogy a pizza és az olasz zászló között nagyon szoros a kapcsolat? Umberto király és Margherita királyné (innen az elnevezés) nápolyi látogatásuk során valami újat és különlegeset szeretett volna kóstolni – erre a feladatra Raffaele Espositot kérték fel, aki akkoriban az ország legnevesebb pizzamestere volt. Az ételt a zászló színeihez igazította, a zöldet a bazsalikomlevél, a fehéret a mozzarella, a pirosat pedig a paradicsom jelképezi.

  2. dmbio

    Egy újabb érdekesség: az olívatermelés egészen Krisztus előtt 2000-ig nyúlik vissza az országban. Olyannyira az életük részévé vált ez a gyümölcs, hogy az atlétikai játékok győzteseit nem csak egy olajfa ággal, hanem közel 5 tonnányi olajjal jutalmazták.

  3. dmbio

    A japán kultúrában szinte rituáléként tartják számon az étkezést: a gondosan elhelyezett falatok, a színek szerint csoportosított fogások mind egy célt szolgálnak, ez pedig a harmónia megteremtése. Ne feledjük, hogy az étkezés megkezdése előtt nem csupán illik, hanem egyenesen kötelező megcsodálni és dicsérni az étel küllemét, formáját és színeit!

A lista vége