Bio Olaj
Kíváló minőségű és ízletes bioolajok
Bioolajok alatt olyan növényi olajokat értünk, amelyek ökológiai gazdálkodásból származnak. Hagyományos társaikhoz képest a biolajokat gazdag aromavilág jellemzi, és előállításuk különösen kíméletes. Tudjon meg többet a bioolajok sokoldalú világáról!
Különbségek a bio és hagyományos olajok között
Miben különböznek a bio és konvencionális olajok? A legnagyobb különbség az alapanyagok előállításában van: a hagyományos olajnövényekkel ellentéteben a bio olajnövényeknél nem használnak szintetikus kémiai növényvédő szereket és gyorsan felszívódó műtrágyákat, függetlenül a növény fajtájától - legyen az kukorica, napraforgó, repce, olajbogyó, tök vagy dió. Az olaj kinyerésének metódusa is más, az olajok finomítása például nem megengedett a biotermesztésben.
A kiváló minőségű olaj ismérvei
Mely olajok minősége különösen kiváló? A felhasznált növényi alapanyagokon túl az olajok minőségének fontos fokmérője a feldolgozás mikéntje.
Az üvegeken gyakran találkozunk olyan kifejezésekekel mint "hidegen sajtolt", "szűz" és "extra szűz". Hogy ezek a fogalmak pontosan mit is jelentenek, azt a következő áttekintésben foglaljuk össze:
Finomított olaj: Az olajat forró sajtolással nyerik ki, az összetevőket pedig oldószerekkel vonják ki, majd a kivonatot az előállítás után tisztítani kell ahhoz, hogy fogyasztható legyen. Ezt a folyamatot nevezzük finomításnak. A hevítéssel viszont értékes tápanyagok veszhetnek el.
Hidegen sajtolt olaj: ennek során az olajat nem hővel, hanem mechanikusan, például préseléssel nyerik ki. A nyersanyagokat azonban előtte pörkölni kell, és az így nyert olajat gőzzel kezelik. Aromás íze miatt különösen alkalmas hideg ételekhez
Szűz olaj: A szűz olaj azt jelenti, hogy természetes állapotban hagyjuk az olajat, az olajnövényeket tehát nem szabad pörkölni. Hideg sajtolás után a szűz olajat csak szűrni szabad.
Extra szűz olaj: Az extra szűz olaj a legmagasabb minőségi osztályba tartozó olaj. Hideg sajtolással nyerik, és a szűz olajhoz képest teljesen hibátlan ízűnek és alacsonyabb savtartalmúnak kell lennie.
Miért van szükségünk az olajokra?
A zsírok (vagy olajok) fontosak számunkra: egyrészt energiaforrásként szolgálnak, másrészt az emberi sejtek alapvető alkotóelemei. Ezenkívül a zsír elengedhetetlen a zsírban oldódó A-, D-, E-, K-vitaminok és a béta-karotin felszívódásához. A szervezet zsírszükségletének fedezésére érdemes jó minőségű növényi olajat választani, ilyen például a fekete köményolaj. A dm-ben kapható bioolajokkal értékes növényi zsírsavakkal láthatjuk el szervezetünket.
Főzés bioolajokkal
A legtöbb kiváló minőségű, natív bioolaj csak korlátozottan alkalmas sütésre, kivéve, ha kifejezetten sütőolajként vannak definiálva. A sütés során a hő hatására értékes tápanyagok veszhetnek el, és nemkívánatos anyagok szabadulhatnak fel. Az olyan étolajok, mint a kókuszolaj, a makadámiaolaj és a földimogyoróolaj azonban különösen hőállónak számít.
Próbálja ki most a dm webáruház bioolaj kínálatát, és fedezze fel kedvenceit!