Vaníliakrémes málnatorta
Hozzávalók:
A tésztához:
- 30 dkg dmBio búzaliszt 550 + a nyújtáshoz
- 10 dkg porcukor
- 20 dkg vaj
- 2 tojássárgája
A töltelékhez:
- 8 dkg kristálycukor
- 6 tojássárgája
- 1 púpozott evőkanál dmBio búzaliszt T550
- 1 tasak dmBio őrölt Bourbon vanília fél tasak dmBio reszelt
- citromhéj
- 4 dl dmBio 3,5%-os tartós alpesi tej
- 4 evőkanál dmBio málna extradzsem
- 25 dkg friss málna
Elkészítés:
- A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal dolgozzuk össze: a porcukorral kevert lisztet morzsoljuk el a hideg vajjal, és gyúrjuk tésztává a tojássárgájával. A cipót becsomagolva tegyük 1 órára a hűtőszekrénybe.
- A vaníliakrémhez verjük fehéredésig a cukrot a tojás-sárgájával. Szitáljuk hozzá, keverjük csomómentesre a lisztet. Adjuk hozzá a vaníliát és a citromhéjat. Fokozato-san öntsük fel a tejjel, majd lassan melegítve, kevergetve főzzük sűrűre a krémet. Hagyjuk hűlni.
- Lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát 5-6 mm vas-tagságúra, és helyezzük 24 cm-es piteformába. Villával szurkáljuk meg az alját, helyezzünk rá sütőpapírt, és szórjunk rá babot vagy lencsét, esetleg kerámia sütő-golyót nehezéknek. Így süssük készre a pitét az előme-legített sütőben 20–25 perc alatt. (Ez a vakon sütés, arra szolgál, hogy ne púposodjon fel a tészta.)
- A kihűlt pitéről szedjük le a nehezéket, a sütőpapírt, kenjük szét rajta egyenletesen a málnadzsemet, szed-jük rá a vaníliakrémet, és tegyük a hűtőszekrénybe egy éjszakára. Tálalás előtt friss málnával díszítsük.
Tápanyagtartalom egy szeletben: 270 kcal / 1127 kJ, 4,6 gramm fehérje, 13,1 gramm zsír, 32,8 gramm szénhidrát
Tipp: A különféle, vegyszerrel kezelt citromhéj helyett részesítsük előnyben a biováltozatot vagy a dmBio reszelt citromhéjat.
A lista vége