És még valami! Magas minőségű növényi olajok a kókuszolaj helyettesítésére

dm Kft.
Olvasási idő 3 perc
•
2025. 10. 16.

„Nézd, a jó dolgok csupán egy karnyújtásnyira vannak!” – Már Goethe is tisztában volt a közeli dolgok értékével. A fenti gondolatok arra ösztönözték a dm szerkesztőségét, hogy körülnézzen, és felkutassa, hogy milyen helyi olajok helyettesíthetik a kókuszolajat.
Olajozottan mennek a dolgok – növényi olajok és zsírok a háztartásban
Olajok nélkül semmi sem működik a háztartásban. Ízletes változatosságot visznek az ételekbe, hasznosak a sütésnél, és a natúrkozmetikumok esetén is elengedhetetlen összetevői az egyszerű DIY ápoló termékeknek. Mind közül a kókuszolaj a legsokoldalúbb. Számos háztartás kötelező tartozéka. De most nem róla lesz szó – hiszen a pillantásunk nem a távolba réved, hanem a hazánkban időzik. Így használhatja a hidegen sajtolt olajokat tökéletes kiegészítőként vagy a kókuszolaj értékes helyettesítőjeként a háztartásban.
A közkedveltek: repce- és napraforgóolaj
kókuszolaj legismertebb helyettesítői a napraforgóolaj és a repceolaj. Semleges étolajként mindkettő könnyen felforrósítható a serpenyőben, és használhatóak édes finomságok sütésénél is. A napraforgó és a repce magjából nyert növényi olaj rendkívül sokoldalú, és nagyszerűen alkalmazható savanyú és édes ételekhez egyaránt. Mindkét olaj enyhén diós ízt kölcsönöz a fogásoknak. Mivel a repce- vagy a napraforgóolaj ezenkívül értékes természetes összetevőkben gazdagok és semleges az ízük, szívesen alkalmazzák e hidegen sajtolt olajokat arcápoló olajként vagy hajápolásra, valamint olajos szájöblögetésre is.
Tipp egy gyengéd kéz- vagy lábpeelinghez: Az olajpeelinghez vegyen 6 ek. hidegen sajtolt Bio napraforgóolajat vagy repceolajat, keverje össze 2 ek. finomra őrölt tengeri sóval vagy barna nádcukorral és dörzsölje be vele a kezét és/vagy a lábát.
A fűszeresek: sáfrány-, mák- és tökmagolaj
Ennek a három növényi étolajnak erőteljes az aromája, és mindegyik különleges a maga módján. Hidegen sajtolva főleg a konyhában értékesek az ételek ízének gazdagítására és fűszerezésére. A sokak által kedvelt tökmagolaj nemcsak salátákban ínycsiklandó, hanem a szendvicskrémeknek, leveseknek vagy tojásos ételeknek is diós, ugyanakkor bársonyos ízt kölcsönöz. Még a vaníliafagyi önteteként is nagyon ízletes. A magokból nyert sáfrányolaj könnyen felmelegíthető, és kiválóan illik tésztaételekhez vagy zöldséghez. A hidegen sajtolt mákolaj viszont nagyszerűen használható fűszerolajként. A savanyú és édes ételeknek is karakteres, ugyanakkor lágy ízt kölcsönöz.
Az édesek: dió-, mogyoró- és mandulaolaj
A diófélék már önmagukban megérnek egy misét; olaj formájában használva viszont igazán különlegesek. Az omega–3-zsírsavakban gazdag és az ízében egyedülálló dióolaj nagyszerűen kombinálható salátával, rukkolával, zellerrel, répával, paradicsommal, spárgával, vörös káposztával vagy sajttal. Az enyhén édes mogyoróolaj az édes ételeknek – például a gyümölcssalátának és a palacsintának –, de az ízletes salátáknak, a sajtoknak vagy a spárgának is különleges ízt ad. Az enyhén marcipánillatú mandulaolajat a konyhában, de a natúrkozmetikumok előállítása során is alkalmazzák. Akár sült halhoz, salátához, süteményben vagy a bőrápolásban használjuk, a hidegen sajtolt mandulaolaj nemcsak az ízlelőbimbókra hat, hanem az összes érzékünkre.
DIY testvaj mandulaolajjal: Ehhez csak mandulaolajra és sheavajra van szüksége. Keverje el a két összetevőt (mondjuk 50 ml mandulaolajat 50 gramm sheavajjal) botmixerrel addig, amíg egy enyhén krémes és levegős állagot nem kap. Illatosításhoz tehet illóolajokat a testvajhoz, és néhány csepp E-vitamin-olajat a tartósításhoz.