Tea: feketét, fehéret vagy zöldet?
Mindegy, hogy zöld-, fekete- vagy fehér teáról van szó, a jó ízélmény érdekében fontos, hogy az elkészítés módja igazodjon a tealevelek jellegéhez.

A fekete- és a zöld tea ugyanarról a teacserjéről származik. A zöld tea esetében úgy akadályozzák meg, hogy a levélben lévő enzimek reakcióba lépjenek a levegő oxigénjével, hogy a betakarított tealeveleket rövid időre hőhatásnak teszik ki - így megmarad azok zöld színe. Ezzel szemben a fekete tea esetében fermentálásra kerül sor, a levelek feketére színeződnek és a tea megkapja jellegzetes ízét.
A teák császáraként számon tartott fehér tea is ugyanarról a teacserjéről származik, viszont a kinyílás előtt kézzel leszedett levélrügyekből, illetve a legfelső, még zsenge és nem teljesen kinyílt levelekből állítják elő. Egy kiló teához kb. 30.000 rügyre van szükség. A fehér tea esetében is sor kerül enyhe fermentálásra, a teamesternek azonban rendkívül körültekintően és megfontoltan kell megválasztania a megfelelő hőfokot. A bioteákat nem kezelik rovarölő és gyomirtó szerekkel, illetve nem műtrágyázzák őket.
A tea aromája elillan, ha levegő éri
A teák a levelek osztályozása szempontjából különbözőek: vannak egész levelesek és törött levelekből készült, úgynevezett „Broken-teák”, melyekből szintén létezik néhány fajta. A „Fanningok” a legapróbb levélrészek, melyeket főként teafilterekben használnak fel. A levelek, különböző osztályozásbeli különbsége sokkal inkább megmutatkozik azok kiadósságában, mint minőségében: minél erősebben törött egy levél, annál rövidebb ideig kell áznia.
A tea osztályozásától függetlenül javasolt légmentesen lezárva tárolni azt, mert a különösen érzékeny teák aromája gyorsan elillan, ha levegő éri. Így ennek tárolására legalkalmasabbak a szorosan záródó tárolóedények, vagy még jobbak a frissentartó zacskók, mert így a csomagolás nagysága igazodhat a tea mennyiségéhez. Alapvetően inkább kis mennyiségben, és így mindig frissen vásároljunk teát.
Termőterületek
A Londoni Nemzetközi Tea Bizottság 2007. évi statisztikai beszámolója alapján a következő országok rendelkeznek a legnagyobb teatermő-területtel, melyeken zöld-, fekete- és fehér tea termesztése folyik: Kína: 1,4 millió hektár, India: 523.000 hektár, Sri Lanka: 188.500 hektár, Kenya: 147.000 hektár, Indonézia: 136.000 hektár. A világ legnagyobb összefüggő teatermő-területe az észak-indiai Assamban van.
A kemény víz rontja a tea élvezeti értékét
Tea készítésekor a levelek minősége mellett elsősorban a víz minősége számít döntő fontosságúnak. Minél keményebb a felhasznált víz, vagyis minél több vízkövet tartalmaz, annál keserűbb lesz a tea íze, az elszíneződésekről és a benne úszkáló üledékről nem is beszélve. Ha a víz keménységi foka túllépi a 7 dH-t (német vízkeménységi fokozat, ezt meg lehet kérdezni a helyi vízműveknél vagy a vízszolgáltató vállalatnál), jobb átszűrni a vizet a tea készítése előtt, hogy csökkentsük benne a kalcium-karbonát koncentrációját.

A zöld tea fajtái
A zöld tea esetében elsősorban 2 fajtát említhetünk, melyek magasabb népszerűségnek örvendenek: a Gunpowder, melyben a tealevelek golyó alakúra vannak hengergetve, és amelyből kissé testesebb tea készíthető; valamint a füves, virágos Sencha.
Elkészítési javaslatok
Az elkészítés során fontos a megfelelő vízhőmérséklet megválasztása, mivel ez hatással lehet a tea ízére. Az ideális felöntési hőmérséklet a fekete tea esetében kb. 90°C körül mozog, a zöld tea esetében pedig 70°C körül van, miközben a fehér teánál elég a 60°C is.
A szükséges tea mennyisége és az optimális áztatási idő legtöbbször a csomagoláson van feltüntetve. Általában igaz, hogy ha rövidebb ideig áztatjuk a teát, kevesebb keserű anyag oldódik ki belőle, a tea lágyabb ízű, míg a hosszabb ideig áztatott tea fanyar. A teafiltert nem javasolt kinyomkodni, mert attól nem kerül több aroma az italba, viszont több keserű anyag jut bele, mely hátrányosan befolyásolja a tea élvezeti értékét.
Termőterületek
Darjeeling: finom, illatos
Assam: fűszeres, testes
Ceylon: erős, fanyar
Hatás
A fekete- és a zöld tea koffeint tartalmaz („tein”). Mivel a koffein bizonyos anyagokhoz kötve fordul elő a teában, lassabban hat, de tovább tart az élénkítő hatása, mint például a kávéban lévőnek. A szív- és érrendszerre kifejtett hatása is enyhébb, mint a kávéfogyasztás esetében.
A fekete teánál döntő szerepe van az áztatási időnek. Az élénkítő hatás az első két-három percben kerül előtérbe (mivel ekkor szabadul fel a koffein). A harmadik perctől a nyugtató hatás érvényesül (a cserzőanyagokon keresztül), ekkor a tea azonban fanyarabb ízűvé is válik.

Kis teaszótár
Leveles tea = egész levelek, a legjobb minőség, finom főzet
Broken tea = törött levelek, jó minőség, testes főzet
Fanningok = levélszárak, levéldarabok, közepes minőség, nagyon erős főzet
Levelek osztályozása
A P-től FTGFOP-ig terjedő betűjelek jelölik a levél osztályozását. Gyakori szabály: minél több a betű, annál jobb. A kiegészítő B azonban a Broken teát jelöli.
FTGFOP (Finest Tippy Golden Flowey Orange Pekoe): a legjobb minőség, sok levélcsúccsal
TGFOP (Tippy Golden Flowery Orange Pekoe): a rügyes Darjeeling levelek puha csúcsai
GFOP (Golden Flowery Orange Pekoe): a Darjeeling cserje levélrügyei és a két legfiatalabb levél
FOP (Flowery Orange Pekoe): zsenge levelek és sok rügy
OP (Flowery Pekoe): sok zsenge levél, csak kevés rügy
P (Pekoe): durvább, csupasz, félig nyitott, többnyire második levél; inkább híg forrázat
F (Fanningok): levélszárak, levéldarabok, közepes minőség, nagyon erős főzet
D (Dunst): legkisebb osztályozás
Fajták
Earl-Grey = fekete tea bergamottolajjal
Ostfriesentea = jellegzetes feketetea-keverék Ostfrieslandból
Sencha = finom zöldtea
Bancha = télen szedett levelek, azaz koffeinben szegény
Kukicha = apróra vágott ágak, télen szedett
Istenek teája = szelektált szüretelésű, fermentálatlan, nagyon finom japán zöldtea