Bio aszalt gyümölcsök
Az aszalt gyümölcsök édesek, intenzíven aromásak és jól eltarthatóak. Önmagukban vagy csokoládéba mártva rágcsálnivalóként is ízletesek, de müzlibe, édes ételekhez, süteményekhez is kiválóak.

Gyümölcsök tartósítása
A gyümölcsök szárítása az egyik legrégebbi tartósítási módszer. Ennek során a gyümölcsből kivonják a vizet, hogy a további csírázást megakadályozzák. Már évezredekkel ezelőtt így óvták a romlástól a szüretelés során megmaradt felesleges friss gyümölcsöt, és egyúttal bekészleteztek belőle télire is.
A szárított gyümölcsök gondos kiválasztást követelnek: csak érett, lédús, ép gyümölcsök jöhetnek számításba a feldolgozás során. Rázószitán tisztítják, és fajtánként magtalanítják vagy darabolják őket. Ezután következik a napon vagy speciális aszalógépben történő szárítás. Alapos tisztítás és újbóli szárítás után gondosan átvizsgálják őket, majd jöhet a csomagolás.
Bio aszalás
A bio aszalt gyümölcsök ökológiai gazdálkodásból származnak, ahol a kártevőirtás természetes módon történik. A hagyományos aszalási eljárás során a tartósításhoz, illetve a gyümölcs világos színének megtartásához kén használata is engedélyezett. Bioaszalványok esetében a kén, a kritikusan vitatott kártevőirtó szer, a metil-bromid, és a tartósítószerként használatos szorbinsav használata tiltott.Mivel a bioaszalványokat is védeni kell a kártevőktől, mínusz 30 °C alatti hőmérsékleten rövid ideig tartó kíméletes fagyasztásnak vetik alá őket. Egy ún. nyomáskamrában az esetlegesen meglévő rovarpetéket megsemmisítik anélkül, hogy a termék minőségét befolyásolnák. Minden egyes szárított gyümölcsöt UV-tesztnek vetnek alá, amely kimutatja a rákkeltő aflatoxinokat felszabadító penészgomba esetleges jelenlétét. Az érintett gyümölcsöt ezután kiszortírozzák. Végül következik a termék védőgázas csomagolása – levegő helyett természetes szén-dioxiddal vagy nitrogénnel telítik.

Miben jók?
A legjobb, ha a szárított gyümölcsöt vásárlás után zárható edénybe helyezzük, majd hűvös, száraz, sötét helyen tároljuk. Felhasználási lehetőségük oly sokrétű, mint fajtájuk.
- A mazsola a leggyakrabban használt szárított gyümölcs, akár müzliben, süteményben, indiai ételekben vagy desszertekben használjuk, főzéshez és sütéshez ez az igazi „mindentudó”.
- A szilva beáztatva fenséges finomság a húsételekhez, főzve pedig kompótként, jégkrémbe vagy édes desszertekhez kiváló.
- A datolya nemcsak a gyümölcs-, hanem a zöldsalátákat is finomabbá teszi (pl. avokádósaláta). Ínyenctippek: töltsük meg dióval vagy sajttal, vagy szalonnába göngyölve készítsük el serpenyőben.
- A szárított almakarikák kicsire vágva minden müzlibe illenek, és jól el lehet készíteni őket kompótként is.
- A barack beáztatva és pépesítve alkalmas finom krémek, desszertek és lekvár készítéséhez.
- A szárított banánnak intenzív az aromája, és nagyon finom édes rágcsálnivaló. A banánchips kókuszolajban megsütött banánszelet, amit cukorral és mézzel édesítenek.
- A szárított mangó nemcsak rágcsálnivalónak jó, hanem müzlik, gyümölcssaláták, egzotikus ételek és tejturmix finom összetevője is lehet. Tipp: ha egy-két órán át vízben állni hagyjuk, akkor állaga és zamata is hasonló lesz a friss mangóéhoz.
- A kókuszchips igazi egzotikum. Önmagában, müzlibe keverve, indiai ételekhez, gyümölcssalátába vagy akár torta díszítéséhez is remek.
- A füge valószínűleg a világ legrégebbi kultúrnövénye. Mivel nagyon érzékeny, csak ritkán kerül frissen kereskedelmi forgalomba. A szárítási eljárás során a gyümölcs víztartalmának nagy részét elveszíti, a benne maradt nedvesség a gyümölcscukorral együtt fokozatosan kicsapódik, amely megszárad és fehér réteget képez a termés külsején, ez azonban annak minőségét nem befolyásolja. Mézédes ízével nemcsak önmagában nyújt különleges élvezetet, hanem finomabbá varázsolja az ízletes ételeket, süteményeket és desszerteket.