dm Kft.
Olvasási idő 4 perc
•
2023. 02. 09.
Kukorica – Minden, amit tudnia kell róla
Legyen szó popcornról az esti filmezéshez vagy egy kis rágcsálnivalóról napközben, cornflakesről a müzliben, friss összetevőről a salátában, vagy otthoni grillezésről: a kukorica nemcsak színt és változatosságot jelent az ételek esetében, hanem számos fontos tápanyagot is biztosít. Összefoglaltuk Önnek, hogy mi minden rejtőzik a sárga magvakban, valamint, hogy mi mindent kellene tudnia a kukoricáról.
Mennyire egészséges a kukorica?
Nem ok nélkül kerül a fazékba a kukorica évszázadok óta a világon sok nemzet konyhájában. Ennek az az oka, hogy a kukorica rengeteg tápanyagot tartalmaz, amelyre a testünknek nap mint nap szüksége van. A kukorica ezen felül rendkívül tápláló, mert az aratás után cukrot tartalmaz, amely később keményítővé alakul.
A sárga szemek az alábbiakat tartalmazzák
- Kálium: A kukorica akár 300 milligramm káliumot is tartalmaz. Miért olyan fontos a kálium a szervezet számára? Ez az ásványi anyag hozzájárul a megfelelő vérnyomás fenntartásához, és szabályozza a test vízháztartását.
- Magnézium: Magnézium forrásként is telitalálat a kukorica. Az ásványi anyag többek között biztosítja, hogy az izmaink és idegeink működőképesek maradjanak.
- B-vitaminok: a kukorica gazdag különféle B-vitaminokban. Ezek a vitaminok az energia anyagcsere valamint az aminosavak felépítéséért, szénhidrátok és zsírsavak lebontásáért felelnek.
Kukorica ételintolerancia esetén
A kukorica nem tartalmaz hisztamint és glutént – így nyugodtan fogyasztható hisztamin és glutén-intolerancia esetén. Így például kukoricalisztből készült tészták és péksütemények fogyaszthatóak gluténszegény vagy gluténmentes táplálkozás esetén is. A zsenge kukoricának ezen felül rendkívül alacsony a húgysav tartalma, így köszvényes betegek is fogyaszthatják a frissen elkészített kukoricát.
Tippek a kukorica elkészítésére
Konzerv kukorica
Egy doboz kukorica áll a kamra polcán, és arra vár, hogy felhasználásra kerüljön? Akkor ne várjon tovább! Különösen ízletes a kukorica például, ha egy, a származási helyéről, Mexikóból származó étel készül belőle. Hirtelen a Chili con vagy sin Carne jut az eszünkbe és az ízletes Taco. De az olyan ételek, mint a kukoricaleves vagy a polenta is könnyen és gyorsan elkészíthetőek.
Friss kukorica
A grillezett kukorica egy egyszerű köret, amely gyorsan elkészíthető. Egy kevés előkészületre van szükség: Mielőtt a kukorica a grillre kerülne, kb. 20 percen át főzzük forró vízben. Végül húzzuk fel a kukoricacsöveket sasliknyársra. Aki szeretné, gazdagíthatja a kukoricát ízletes pácokkal, fűszervajjal vagy olívaolajjal. Ehhez egyszerűen kenje be a kukoricacsöveket az adott hozzávalóval, végül tegye a grillre 10-20 percre.
Kukorica mint snack
A kukorica egy igazi átváltozó művész, ha rágcsálnivalókról van szó: élvezhetjük, mint popcorn, gofri vagy ropogós sütemény. A legjobb, hogy például a kukorica gofri ízlés szerint kombinálható édes vagy sós hozzávalókkal. Esetleg szívesen ropogtatna el egy gofrit például mangókrémmel? Rendkívül ízletesnek hangzik.
Három izgalmas tény a kukoricáról
Tudta …
… hogy a kukorica nem is zöldség? Ehelyett a nyári gabonafélékhez tartozik. Ennek a gabonának, szemben a téli gabonával, mindössze fél évre van szüksége ahhoz, hogy megérjen.
… hogy lesz a kukoricamagból Popcorn? Megkerestük a választ az Ön számára. A kukoricafajta a meghatározó tényező. A popcorn előállításához ugyanis pattogatni való kukoricára van szükség. Szemben a „hagyományos” kukoricával, ez a fajta nem ég el a mikrosütőben vagy a serpenyőben. Ehelyett a víz a kukoricaszem belsejében vízgőzzé alakul, amelynek több helyre van szüksége, így a kukoricaszem felrobban. És ezt a hangot mindannyian ismerjük, igaz?
… hogy a kukorica nem mindig sárga? Noha a sárga kukoricaszemek nálunk különösen kedveltek, léteznek fekete, vörös, lila és fehér színűek is. Szín tekintetében különösen feltűnő a szivárvány-kukorica, amelynek szemei – ahogyan a nevében is benne van – a szivárvány színeiben pompáznak. És mitől függ, hogy a kukorica különböző színekben fordul elő? Akárcsak az alma esetében, különféle kukoricafajták léteznek, amelyek más-más színűek.